0 Shares 299 Views

“Rutes de l’exili”: el 2n de batxibac de l’Institut viatja a la Catalunya francesa

23 de novembre de 2021
299 Views
Per: Mònica Tarrés i l’equip batxibac – de l’Institut Gerbert d’Aurillac

En la línia de reprendre alguns dels viatges i sortides que es feien abans de la pandèmia, mentre la situació epidemiològica ho permeti, entre els passats 26 i 29 d’octubre, els alumnes de 2n del batxibac de l’institut han fet un viatge a la Catalunya francesa per conèixer sobre el terreny l’experiència de l’exili i la deportació posteriors a la Guerra Civil Espanyola. El viatge s’ha fet en autocar, excepte en el pas de la frontera a través dels Pirineus cap a la comuna francesa de Prats de Molló, on els alumnes han recorregut un tram a peu per reproduir les condicions que es van trobar les famílies d’exiliats republicans que fugiren de les tropes franquistes entre el final de gener i el febrer de 1939, després de la batalla de l’Ebre i la posterior caiguda de Catalunya en la penúltima etapa de la Guerra Civil. El viatge ha estat preparat per l’equip del batxibac, dissenyat pel professor d’història Rafa Nàcher i per les professores de francès Marina Bonilla i Mònica Tarrés.
El viatge va començar a Molló (Ripollès), des d’on es vam reprendre un dels camins que els republicans van seguir a peu, en dures condicions, per creuar la frontera hispanofrancesa. Vam triar la ruta de 14 km que travessa el coll d’Ares fins a Prats de Molló, que és força fàcil, tot i que amb un inici una mica costerut, i es podia adaptar a les característiques de tots els participants. El temps ens va acompanyar i vam fer unes quantes parades per recuperar forces. Quan vam arribar a Prats de Molló, ens esperava l’autobús que ens va portar fins a l’alberg Pau Casals de Prada de Conflent. L’endemà, vam començar el dia visitant el centre històric de Prada i el museu Pau Casals. A continuació, vam visitar les coves de Canalettes i vam dinar a la ciutat medieval de Vilafranca de Conflent. Com que les dues nits següents les vam passar a Portvendres, de camí vam parar a Perpinyà i hi vam visitar el conegut Castellet del centre (Castillet en la transcripció francesa). Des de la seva torre vam tenir unes vistes privilegiades de la ciutat i del palau medieval dels reis de Mallorca.


Reprenent el fil conductor del viatge, l’exili republicà a França, l’endemà vam visitar les localitzacions dels antics camps francesos d’internament dels republicans com la platja d’Argelers (Argelès-sur-mer) i el Memorial de Ribesaltes. Vam aprofitar que érem a prop de Cotlliure per visitar la ciutat i el castell on també van internar alguns republicans exiliats. El viatge es va acabar a la Maternitat d’Elna, on la Creu Roja suïssa va instal·lar un centre d’assistència a mares embarassades dels camps de concentració de Ribesaltes i d’Argelers dirigit per la infermera Elisabeth Eidenbenz. El centre va començar a funcionar el 1939 i va perdurar fins al 1944, quan atenia a mares jueves fugides d’Alemanya i de la resta de França, i va ser tancat justament per les autoritats nacional-socialistes durant l’ocupació de França en plena II Guerra Mundial.
Els objectius didàctics del viatge eren l’aprenentatge del francès i de la història, a més de la millora de la convivència entre el grup, i tots tres es van assolir amb escreix. De fet, al llarg del batxillerat francès o “batxibac”, cada curs és obligatori fer almenys una setmana d’immersió en la pràctica del francès en diferents contextos. L’altra matèria principal del batxibac és el coneixement de la història d’Espanya i de França, i al llarg del viatge els alumnes han conegut un dels principals esdeveniments que han relacionat ambdós estats. L’anècdota d’una alumna que es va assabentar en tornar que el seu besavi s’havia hagut d’exiliar en aquesta zona, demostra que el viatge ha estat enriquidor, ens ha permès viatjar en el temps i reviure les situacions que van passar fa 72 anys, perquè no hi ha història sense memòria!

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Fases Campionats de Catalunya
66 views
66 views

Fases Campionats de Catalunya

ASFE - 3 de juny de 2023
Horaris ASFE del cap de setmana
40 views
40 views

Horaris ASFE del cap de setmana

ASFE - 2 de juny de 2023
Secció FC Fruitosenc
81 views
81 views

Secció FC Fruitosenc

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 2 de juny de 2023
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com