0 Shares 818 Views

Representants dels Geganters i Grallers de Sant Fruitós de Bages a Costa Rica

27 de novembre de 2018
818 Views

Del 18 d’octubre al 3 de novembre de 2018, representants de quatre colles geganteres catalanes com Sant Fruitós de Bages, Vila-Seca, Calella i La Llacuna, van creuar l’Oceà Atlàntic per participar en una gran quantitat d’actes culturals organitzats en diverses localitats de Costa Rica.

Aquestes quatre colles han estat encarregades de portar el Gegant Joanot de Calella i el Gegant Andreu de La Llacuna a ritme del grup de grallers i timbalers format per l’ocasió composat per membres de les mateixes.
Aquest ha estat el 4rt. Intercanvi que s’ha realitzat amb aquest impressionant país, essent els anteriors, l’any 2007, 2009 i l’any 2014.

Nomes arribar a l’aeroport Juan de Santamaria de Sant José de Costa Rica ens varen donar la benvinguda amb una gran senyera i amb diversos gegantons costa-riquenys ballant a ritme de Cimarrona (xaranga costa-riquenya). Això va ser un preludi de totes les experiències positives que viuríem durant aquests 18 dies recorrent tot el país, fomentant la cultura gegantera catalana i la nostra música tradicional.

Aquesta gira de 18 dies ha estat marcada per dos aspectes molt importants. Per una banda, el foment de la cultura gegantera catalana a les escoles de Costa Rica i per una altra banda, la participació a les Trobades Geganteres d’arreu del país “Encuentro de mascarades”.
Durant tota la estada a Costa Rica s’ha participat en un total de dotze centres educatius, tan públics com privats situats en diversos indrets del país. Aquests centres educatius anaven des de escoles d’acollida de nens i nenes sense pares o procedents de famílies desestructurades fins a instituts, centres nocturns, Universitats, etc.

Per altra banda també s’ha participat en diverses cercaviles per tot Costa Rica amb motiu del “Encuentro Nacional de la Mascarada Tradicional Costarricense”. Any rere any, el 31 d’octubre a la ciutat de Cartago, es celebra aquest esdeveniment. Aquest any ha estat la seva 19ª edició i ha concentrat gegants, gegantons, màscares i altres artistes d’arreu de Costa Rica, tres grups de dansa de Panamà i els dos Gegants Catalans acompanyats pel grup de grallers i timbalers. Aquesta és la trobada folklòrica més gran del país amb la participació de més de 1.200 artistes i amb l’assistència d’un públic que pot superar fàcilment les 20.000 persones. No obstant els dies previs i posteriors es realitzen una gran quantitat de cercaviles en commemoració al dia de la Mascarada Tradicional Costarricense. Per tant, s’ha participat a les localitats de Tres Rios, Desemparados, San Antonio de Eskazú, Santo Domingo de Heredia, Cartago, Limón, Paraiso, etc.
S’ha de dir que el Gegant Joanot de Calella i el Gegant Andreu de La Llacuna varen despertar molta expectació en totes i cada una de les activitats que es van realitzar així com la música tradicional de la gralla i el timbal.

Per Costa Rica, les tradicionals “Mascaradas” que estan ja tan arrelades al país, és un impuls ferm per mantenir i conservar l’essència i la identitat d’un país que no es vol deixar influenciar per tradicions nord-americanes com el Halloween i lluiten amb totes les forces per recuperar unes tradicions tan seves com són les “Mascaradas” ballant a ritme de “Cimarrona”. Per tan, s’ha de dir que aquest quart intercanvi cultural ha servit per enfortir, encara més, les relacions entre la cultura popular i tradicional costa-riquenya i el món geganter català.

La Veu de l’Anoia

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com