0 Shares 1157 Views

Racó de la Bíblia.

12 de setembre de 2020
1157 Views

Per: Imma Nadal –

El qui vagi a missa el  proper diumenge escoltarà l’Evangeli, segons Sant Mateo 18,21-35, que ens parlarà de les avantatges de perdonar. Relata una frase que va dir Jesús a Pere quan aquest li va demanar: “Senyor, fins quantes vegades he de perdonar les ofenses del meu germà, fins a set vegades?” i Jesús li va contestar “no et dic pas fins a set vegades, sinó fins setanta vegades set”.

La Bíblia s’ha estudiat molt i se segueix estudiant encara ara. Tot té un sentit. El número 7 a que fa referencia Pere,  indica una perfecció. En aquest cas, era sinònim  de sempre. I Jesús va més lluny de la proposta de Pere, eliminant qualsevol límit possible per al perdó.

Per altre banda, l’expressió fins setanta vegades set, Jesús fa una clara al·lusió  a les paraules de Lamec que, en el  (Gènesi 4,23-24), les pronuncia en els següents termes: “Per una ferida mataré un baró,  també mataré si me’n trobo un altre pel camí. Si, set vegades serà venjat Caín, però Lamec les venjarà setanta vegades set”.

Per fer un resum de qui era Lamec  ̶ segons diu el Gènesi̶  era fill de Matusalem i també el pare de Noé.  Lamec, per tant, era d’una estirp de mandataris,  seguidor de la forma de veure la vida, com  Cain(*). Pregonava allò de ull per ull. Res de perdó. Era una mena de guerrer suprem, capaç de venjar-se absolutament de tots els seus enemics. Se li atribueix que va ser el primer home en instaurar oficialment la poligàmia.  De fet, el món musulmà el considera un patriarca. Va ser un gran guerrer, però sense pietat. També, era home intel·ligent i se li atribueix com a compositor dels primers himnes de la Historia Antiga. La Bíblia diu que no va sobreviure a les grans inundacions (el Diluvi Universal) només va sobreviure un dels seus fills Noé i la seva família.

Per això, tornant a l’Evangeli del proper diumenge, Jesús, amb aquestes paraules de Lamec de l’Antic Testament, canvia la paraula venjança per perdó. Així, vol invertir l’espiral de violència que va entrar en el món  per l’assassinat de Abel  i per la venjança de Lamec. Quan la violència desenfrenada s’apodera de la vida tot es desfà i la vida se desintegra.

(*) Fa referència a la història  de Cain i Abel que molts ja coneixeu: Caín acaba matant als seu germà Abel perquè li tenia enveja ja que considerava que, el pare,  afavoria més al seu germà Abel que a ell. Igual que passa ara, també llavors s’establien dos maneres de fer. El bé i el mal.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Eleccions al parlament de Catalunya
98 views
98 views

Eleccions al parlament de Catalunya

Redacció - 17 de maig de 2024
Editorial 1689
1392 views
1392 views

Editorial 1689

Redacció - 17 de maig de 2024
Secció FC Fruitosenc: Sense miracle
1236 views
1236 views

Secció FC Fruitosenc: Sense miracle

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 16 de maig de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com