0 Shares 859 Views

Racó de la Bíblia. Dones de l’Antic Testament

7 de març de 2021
859 Views
Per: Imma Nadal –

 

Un recull, en femení, i  “en clau bíblica”  d’algunes de les dones importants de l’Antic Testament que han fet història per algun u altre motiu. N’hi ha moltes més però és impossible de posar-les a totes.

 

Eva significat: “mare de tots els que tenen vida”

 

Eva vol dir – mare de vida, és a dir, – mare de tots els que tenen vida. Eva personifica tot el femení en la raça humana. Eva va ser la primera dona i en ella hi ha amagat, tota la gràcia i independència d’una dona.

Sara (Sarai), (Gènesis 11, 30) la dona d’Abraham que desesperada perquè que no podia tenir fills li va donar a Agar, la seva esclava, perquè s’hi unís i li donés descendència. Però, posteriorment, Sara va tenir un fill amb Abraham: Isaac. És del seu matriarcat , en el temps,  d’on ve la nostra cultura judeo-cristiana.

Agar, (Gènesis 21:9-21) De la unió d’Abraham i Agar nasqué Ismael. Agar va haver de marxar davant la gelosia de Sara.  Ismael va formar la tribu dels ismaelites (àrabs) i, d’aquest matriarcat  ve la cultura musulmana.

Abigail, (Samuel 25:2-42) la dona de Nabal amb qui va ser entregada en matrimoni —en altres èpoques els matrimonis eren concertats i mai es preguntava el desig de la dona— Nabal era ric i dèspota i Abigail una dona molt intel·ligent que gràcies a la seva diplomàcia va evitar una guerra entre dos tribus d’Israel: l’enfrontament de la tribu de David amb la tribu de Nabal.

Asenat, filla d’un sacerdot del faraó d’Egipte que  va ser entregada en matrimoni a Josep, quan Josep llegia els somnis del Faraó. “I li va donar el Faraó per dona (a Josep) Assenat, filla de Potifera, sacerdot d’On” (Gènesi 41:45). Com tot, en aquell temps, els matrimonis eren imposats.  Asenat va tenir 2 fills, Manasé i Efraím. Posteriorment,  hi va haver gran un gran cisma entre les dos famílies que va crear la llegendària divisió entre Manasés (Judà)  i Efraim (Samaria).

Dalila, (Jutges 16: 4)  la Filistea, una dona que va ser l’instrument de la tribu dels Filisteu per derrotar  a Samsó, l’heroi  dels israelites. Samsó va sucumbir als encants de Dalila i aquesta el va trair.  La Bíblia la recorda per incidir en la seva conducta sobre el què no és amor, si no un amor fingit que utilitza la vanitat i la coqueteria per a fins egoistes.

Claudia Procula, esposa de Ponç Pilat (governador de l’imperi romà a Judea). Que va tenir el coratge d’advocar per Jesús, i que estant  aquest assegut en el tribunal, Claudia va entrar i li va dir: “no vulguis tenir res a veure amb aquests just, he tingut somnis que així ho diuen” (Mateu 27:19).

Maria, la mare de Jesús. Era descendent del rei David. I si, estava casada amb un fuster. Per tant, veiem que la seva família havia baixat de nivell social. “per la seva humilitat les generacions la diran benaurada” (Lluc 1:48). Va ser una dona molt discreta. La Bíblia ens parla d’ella quan perd a Jesús en el Temple, quan va a bodes a Canaan i Jesús fa el primer miracle i també que va estar amb el seu fill, als peus de la creu, fins el seu darrer alè. Amb el part del seu fill, Jesús, comença el Nou Testament.

 

Maria, la mare de Jesús

 

Imma Nadal

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Secció FC Fruitosenc
38 views
38 views

Secció FC Fruitosenc

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 3 de desembre de 2022
Horaris i partits del cap de setmana
44 views
44 views

Horaris i partits del cap de setmana

ASFE - 2 de desembre de 2022
Descoberta del paisatge: Barraques i parets de pedra seca
52 views
52 views

Descoberta del paisatge: Barraques i parets de pedra seca

Col·lectiu Recerca Històrica de Sant Fruitós de Bages - 2 de desembre de 2022
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com