0 Shares 194 Views

Premi Joan Burés i Vidal, un premi pioner de dansa d’arrel nascut a Sant Fruitós de Bages

24 d'abril de 2023
194 Views

Sant Fruitós de Bages, 12 d’abril de 2023. El proper dissabte 29 d’abril tindrà lloc l’entrega de guardons de la primera edició del Premi Joan Burés i Vidal, una iniciativa territorial que neix per fomentar la creació, el desenvolupament i la divulgació de nous projectes de dansa tradicional catalana.

Aquest premi, creat per l’entitat cultural santfruitosenca Som Riu d’Or i amb el suport de l’Agrupament d’Esbarts i l’Ajuntament de Sant Fruitós i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, té un doble objectiu: el primer, fomentar la creació i desenvolupament de la dansa tradicional catalana, mantenint els orígens de la dansa d’arrel i actualitzant-la; el segon, impulsar la divulgació de la dansa d’arrel als centres educatius dels Països Catalans, principalment a escoles d’educació primària.

Així, es despleguen dues categories: la primera, a projectes de creació o reinterpretació de danses tradicionals catalanes, dotada amb un sol premi de 1.000€; la segona, a material didàctic destinat a l’ensenyament de la dansa catalana als centres educatius, dotada amb un sol premi de 500€ més l’edició del material pedagògic i el desenvolupament del projecte en un centre.

La primera edició del Premi ha tancat convocatòria de sol·licituds el 28 de febrer, amb més d’una vintena de propostes d’entitats culturals d’arreu de Catalunya i Andorra. El següent pas és l’exhibició en directe de les propostes finalistes, amb veredicte en directe d’un jurat format per personalitats de l’àmbit del folklore, la cultura tradicional i la pedagogia. Tant la competició final com l’entrega de premis, tindran lloc l’últim dissabte d’abril, coincidint amb el Dia Internacional de la Dansa a diferent espais de Sant Fruitós de Bages.

L’acte final, que inclourà l’exhibició de dansa de les coreografies finalistes, així com l’exposició del projecte pedagògic guanyador, se celebrarà a partir de les 12:30h del migdia al Cobert de la Màquina de Batre. Un acte cultural obert al públic, que podrà gaudir de propostes inèdites en dansa d’arrel.

 

Posant en valor la figura i el llegat de Burés i Vidal

El Premi s’inspira en la figura de Joan Burés i Vidal. Ballarí, coreògraf i artista transgressor nascut al Bages.

Burés i Vidal va iniciar la seva trajectòria dins la dansa tradicional catalana l’any 1966 a l’esbart de Manresa. Es va formar en dansa clàssica, va crear i va dirigir coreografies reconegudes en l’àmbit nacional, i als anys 80 va passar a formar part del prestigiós Esbart Català de Dansaires de Barcelona. És creador de coreografies encara interpretades per molts dels esbarts de la comarca del Bages, com ara l’Havanera brau pescador, Galop Grec, Sardana les noies de la Costa, El Batallador, Ball de la Civada o Legió d’Honor.

Eva Cuadrado

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Nota del Consell parroquial: Diumenge 25 de febrer II de Quaresma  —B—
361 views
361 views

Nota del Consell parroquial: Diumenge 25 de febrer II de Quaresma —B—

Consell de la Paròquia de Sant Fruitós de Bages - 23 de febrer de 2024
Horaris del cap de setmana ASFE
289 views
289 views

Horaris del cap de setmana ASFE

Redacció - 23 de febrer de 2024
Editorial 1677
332 views
332 views

Editorial 1677

Redacció - 23 de febrer de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com