0 Shares 129 Views

Mig, mitjà, medi?

27 de setembre de 2022
129 Views

«Bon dia, em vull apuntar a l’excursió que heu programat per a aquest mes. Abans, però, m’agradaria saber quin és el promig d’edat de qui s’hi ha apuntat.» Hi ha cap paraula que us grinyoli en aquestes línies? No?

Doncs promig, que se sent sovint, és un calc del castellà promedio. En català hauríem de fer servir mitjana, que és “el resultat de dividir la suma d’un nombre determinat de quantitats per aquest mateix nombre”. Per tant, més amunt hi hauria d’haver dit “quina és la mitjana d’edat”.

Potser també heu sentit a dir mitja en aquest mateix context: «quina és la mitja d’edat de qui s’hi ha apuntat?». Doncs també és un calc del castellà media. I sí, sí, evidentment que mitja és correcte, però no amb aquest sentit. N’heu fet mai, de mitja? Quines bufandes de mitja tan bufones que em feia la meva tieta. Mig i mitja també volen dir “que forma la meitat d’un tot”: Té mig cos immobilitzat; té mitja cara pintada.

Encara ara riem a classe quan explico als alumnes el que hi havia escrit en una tanca publicitària al País Valencià: «Amb el suport de la Conselleria de Mig Ambient». Potser ara encara busquen on és l’altre mig ambient. Aquí hi hauria d’haver escrit Medi Ambient. Medi vol dir “element o substància que envolta una cosa”. L’aire és el medi en què vivim.

I encara ens queda explicar la paraula mitjà, que no s’ha de confondre amb les anteriors. Mitjà, que, d’una banda, és “allò que serveix per a arribar a un fi”. Recordeu la citació tan estesa de Maquiavel: “El fi justifica els mitjans”? I, de l’altra,  “igualment lluny dels dos extrems en situació, magnitud, grau, període, etc.”: El germà mitjà, i no mig, un terme mitjà, i no mig. O el femení mitjana: l’edat mitjana, d’estatura mitjana, i no mitja.

O encara aquesta accepció: “que és del tipus més corrent, més general”. Una edició adreçada al lector mitjà. Us imagineu un lector mig?, el partiríem per la meitat, pobre?

Així, doncs, cal distingir bé entre mig/mitja, la meitat; medi, ambient, i mitjà/mitjana, amb totes les accepcions de més amunt. La meitat de qualsevol cosa, l’ambient i la finalitat a què volem arribar us ho agrairan moltíssim.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Secció FC Fruitosenc
38 views
38 views

Secció FC Fruitosenc

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 3 de desembre de 2022
Horaris i partits del cap de setmana
44 views
44 views

Horaris i partits del cap de setmana

ASFE - 2 de desembre de 2022
Descoberta del paisatge: Barraques i parets de pedra seca
52 views
52 views

Descoberta del paisatge: Barraques i parets de pedra seca

Col·lectiu Recerca Històrica de Sant Fruitós de Bages - 2 de desembre de 2022
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com