0 Shares 707 Views

Lliurament del Premi Lluís Espinal de Periodisme Social i de Denúncia

12 de febrer de 2022
707 Views
Per: Redacció Fotos: Dani Casas

El passat divendres 4 de febrer, dos dies després de l’aniversari del naixement de Lluís Espinal, al Casal Cultural es va fer l’acte de lliurament dels premis “Lluís Espinal de Periodisme Social i de Denúncia” impulsat per l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i la Comissió Lluís Espinal amb l’objectiu de potenciar el sentit crític del periodisme i la defensa dels valors socials i/o de denúncia de situacions de vulneració dels drets fonamentals.
En Lluc Grandia i Mazcuñan, Hereu de Sant Fruitós, va ser qui va actuar com a Mestre de Cerimònies.


Va començar l’acte amb un vídeo amb la cançó dedicada a Lluís “Lucho” Espinal cantada pel seu compositor, el bolivià Álvaro Adel Flores. Aquesta mateixa cançó, cantada per la Coral de Sant Fruitós, va sonar de fons al final de l’acte.

L’alcaldessa, Àdria Mazcuñan, va fer la presentació dels Premis fent referència al comprimís de Lluís Espinal amb la llibertat i la lluita sense violència pels drets socials dels pobles. Dins del seu parlament va fer una menció especial al seu pare Gonzal Mazcuñan, periodista i director de Regió7 durant molts anys i reconegut dins del món periodistic per la seva objectivitat.


A continuació van ser el Cònsol General de Bolívia, Martín Bazurco Osorio i la Cònsol a Barcelona Maya Davy Mentala, que van fer un parlament centrat en la figura de Lluís Espinal, comentant que el passat dia 2 el president de Bolívia, Luís Alberto Arce i l’expresident Evo Morales van recordar el Lluís Espinal.


L’escriptor Vicenç Villatoro Lamolla, periodista, escriptor i actualment director del Memorial Democràtic, va oferir una conferència sobre “periodisme i llibertat” centrant-se en el concepte de veritat objectiva, una, i subjectiva, moltes. posant com exemple per a cada una d’elles, “La verdad es lo que es, y sigue siendo verdad aunque se piense al revés” i la del refrany castellà “nada es verdad ni mentira, todo es según el color del cristal en que se mira”.


Acabada la xerrada es va procedir a l’entrega dels premis. En la categoria juvenil es va atorgar per unanimitat a Mia Falcó, Jan Vila, Oriol Fente i Antoni Serra, alumnes de 3r d’ESO de l’escola Paidos i autors del treball titulat “L’immigrant” per la seva temàtica de denúncia d’un tema d’actualitat, la voluntat de realitzar una tasca de sensibilització social, la qualitat fotogràfica, tant en el contingut com en el tractament d’edició posterior, la bona estructura narrativa i pel format original que combina la força de les imatges amb un text curt però contundent. Els guanyadors van fer un petit parlament agraïnt el premi i explicant com ho havien fet.


En la categoria professional, i també per unanimitat, es va atorgar el premi a Anna Montraveta Riu pel seu treball titulat: “Kadınlar vardır: quatre cròniques sobre la vida de les dones d’Istanbul” pel seu alt nivell literari, descriptiu i de diàlegs, el vessant social del treball i el seu valor com a plantejament periodístic. Aquest escrit va ser publicat el 26 d’octubre de 2021 en el mitjà de comunicació digital Nationalia. L’Anna, després d’agrair el premi va explicar el perqué l’havia escrit.


Per tancar l’acte, i després del parlament de la regidora de Cultura, Laia Feliu, van pujar a l’escenari els premiats, les autoritats, el jurat dels premis i els components de la Comissió Lluís Espinal.


Al sortir tot el públic assistent va rebre un exemplar del Montpeità Especial amb tots els escrits, guanyadors i finalistes. Aquest Especial també s’ha entregat junt amb el Montpeità d’aquesta setmana.

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Les cròniques d’en Gregori Partagàs. Cursa Nats
1015 views
1015 views
L’aprenent
59 views
59 views

L’aprenent

Redacció - 17 d'abril de 2024
Maria Antònia
68 views
68 views

Maria Antònia

Francesc Gannau - 17 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com