0 Shares 264 Views

Les coses pel seu nom

15 de setembre de 2021
264 Views
Per: Rosa Camprubí Foto: istock

 

Amb problemes que tenim els catalans per mantenir ferma la nostra llengua davant els que la voldrien desapareguda, hi hem d’afegir la nostra pròpia deixadesa a l’hora d’incorporar en quatre dies castellanismes i/o anglicismes al nostre vocabulari habitual i, l’encara més ràpid, oblit d’expressions tradicionals i nostrades.

Compte, que amb això, és com si tinguéssim la guineu al galliner, i hem d’esforçar-nos, encara que ens faci mandra, a dir que hi ha un pont quan s’escau un feiner entre dos festius, i un cap de setmana llarg o simplement un dia de festa, quan no s’escau la circumstància que des de sempre ha anomenat els “ponts” per exemple. O bé per Nadal dir “fer cagar el tió” en lloc de “cagar el tió” i anomenar Doctor Bernat a l’eminent Doctor Barnard, sud-africà artífex del primer transplantament de cor amb èxit entre humans.

Jo no sóc filòloga, i em falta molt per aprendre, però quan veig escrita en un diari català expressions com ara: “a dures penes” (*), no puc evitar esgarrifar-me.

Ara mateix em trobo en una situació que per molt que m’hi esforço veig que les meves paraules cauen en un pou sense fons i que només provoquen una reacció d’escepticisme per part de qui les escolta.

Us ho explico. Jo encara parlo de compte rodó i d’arrodonir les xifres decimals, a l’alça o a la baixa segons s’escaigui, fins a la unitat. Parlant de diners i abans de l’1 de gener de 2002, quan encara era vigent la pesseta, era molt habitual aquesta pràctica. Òbviament, amb l’euro els valors han canviat i no podem despreciar alegrement els cèntims, ja sigui comptablement parlant, o bé per a la salut de la nostra butxaca.

Doncs bé, últimament, un dels supermercats on sovint vaig a comprar, quan pago amb targeta de crèdit, em demana si vull arrodonir l’import de la compra, destinant aquesta “petita” quantitat a una causa benèfica o social. Sempre deia que si, estic a favor d’aquestes iniciatives, i ho feia d’esma i de manera incondicional, fins el dia que em vaig adonar que aquest arrodoniment no era tal, ja que si el total que havia de pagar pujava per exemple 15€ exactes, ja no calia arrodonir res, i en canvi, emparat sota aquest concepte, el resultat era una xifra totalment escadussera i gens arrodonida.

Si volem demanar un donatiu, fem-ho amb totes les lletres i no disfressant-ho d’arrodoniment, ja que si no diem les coses pel seu nom, totes, es possible que perdin el seu sentit original i molt aviat vulguin dir una altra cosa.

(*) vegeu la pàgina 6 del Regió7 del dissabte dia 21 d’agost

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Les cròniques d’en Gregori Partagàs. Can Ferrer
23 views
23 views

Les cròniques d’en Gregori Partagàs. Can Ferrer

Galdric Sala - 1 de febrer de 2023
UN PRESSUPOST MÉS ALT NO ÉS SENYAL DE FER MÉS COSES
38 views
38 views

UN PRESSUPOST MÉS ALT NO ÉS SENYAL DE FER MÉS COSES

Comunicació Grup Municipal Gent fent Poble - 31 de gener de 2023
Frase de la setmana. Lao Tse
3988 views
3988 views

Frase de la setmana. Lao Tse

Redacció - 30 de gener de 2023
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com