0 Shares 745 Views

La Festa de l’Arròs Infantil 2019 a l’escola Pla del Puig

6 de març de 2019
745 Views

A l’escola Pla del puig, la Festa de l’Arròs Infantil sempre s’ha treballat com un projecte d’història del nostre entorn per a tots els alumnes, des de P3 fins a 6è de primària. Hem de tenir present que a la nostra escola el tema de la història ja forma part del currículum pedagògic des dels seus inicis.

La Festa de l’Arròs Infantil a les escoles és fruit de la intenció de l’Ajuntament, iniciada el curs 2007-2008, d’acostar la festa a la gent més menuda del poble, els nens i les nenes en edat escolar.

A la nostra escola aquesta festa es comença a viure uns quants dies abans de l’àpat pròpiament dit, no només volem que gaudeixin de la festa, sinó que creiem imprescindible que coneguin els seus orígens i els canvis que ha sofert amb el pas del temps.
És per tot això que, al llarg de la setmana es porten a terme un seguit d’activitats per treballar amb els nens i les nenes de l’escola la Festa de l’Arròs, un trosset del nostre patrimoni cultural.

A les classes, s’explica la història i els orígens de la festa i els treballs que es fan al llarg de tota la setmana estan relacionats amb aquesta celebració. Es situa i contextualitza als infants a través d’objectes reals (perols, cullerots, carro…) per poder-los tocar, observar, dibuixar…

Es reprodueix el recapte d’aliments com es feia en els orígens de la festa, es demanen als cuiners les quantitats necessàries i després es reparteixen per classes i per alumnes.
També es conviden a persones relacionades amb aquesta festa perquè ens expliquin el seu paper, els seus records i les seves vivències o les dels seus avantpassats. No hi ha res més agraït que veure la cara dels nens i nenes quan senten paraules com “rodamón” o “anagus” o “manguitos” que ells ho associen a allò que es posen quan van a la piscina, així ens ho explicava la Josefina Galobart aquesta setmana quan va venir a l’escola.
S’observen imatges antigues, es comparen amb les de l’actualitat, es busquen semblances, diferències, etc.. S’aprofita per treballar el cartell, observant-ne alguns dels editats anteriorment, s’identifica les parts que ha de contenir i s’elabora el cartell de l’Arròs Infantil que aquest curs han elaborat els alumnes de 5è.

Es fan llistes d’ingredients, d’utensilis fins arribar a l’elaboració de la recepta.

Els alumnes de 6è són els encarregats de la creació del nostre exclusiu drap de cuina que enguany està dedicat a l’Alfred Figueres i que es podrà adquirir el diumenge 3 de març a la Fira d’Entitats

Aquestes són algunes de les activitats que es porten a terme al llarg de la setmana a les aules de l’escola.

Finalment, el dia de la festa s’inicia recollint tots els ingredients del carro que s’han aconseguit gràcies al recapte fet pels alumnes i els altres que hi afegeix la Colla de l’Arròs. Tots aquests ingredients es netegen i tallen per deixar-los a punt per fer la paella . Els infants poden fer el seguiment del cuinat, ja que aquest es fa al pati. Mentrestant, un grup d’alumnes s’encarreguen de parar la taula i controlar que no hi falti cap estri per poder menjar. També hi participen tirant, en últim moment , l’arròs a la paella. Un cop passat el temps necessari de cocció, el cuiner indica que es pot procedir a la provatura de l’arròs per les autoritats: representants d’alumnes, la directora del centre i l’alcalde del poble.

L’Arròs el cuinarà la Colla de Cuiners de l’Arròs, acompanyats de dos alumnes de l’escola que formen part d’aquesta colla, i nois i noies de 4t d’ESO de l’Institut Gerbert d’Aurillac seran els encarregats de servir-lo. Els infants més petits seuen al costat d’alumnes més grans per poder ser ajudats si cal.

A l’hora de dinar comptarem amb la presència d’autoritats municipals i al llarg de la celebració ens acompanyarà la colla de geganters del poble.

Aquest dijous 28 de febrer, els nens i les nenes, els mestres i tot el personal que treballa a l’escola són convidats a menjar arròs gratuïtament.

Equip de mestres de l’escola

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Festa Major d’hivern
43 views
43 views

Festa Major d’hivern

Redacció - 29 de gener de 2023
El parc de Can Figueras s’obre al públic sumant un nou espai verd al nucli del municipi
67 views
67 views

El parc de Can Figueras s’obre al públic sumant un nou espai verd al nucli del municipi

Comunicació Ajuntament Sant Fruitós de Bages - 28 de gener de 2023
Nota del consell parroquial: Diumenge 29 de gener de 2023  IV diumenge de durant l’any /  Cicle A
49 views
49 views

Nota del consell parroquial: Diumenge 29 de gener de 2023 IV diumenge de durant l’any / Cicle A

Consell de la Paròquia de Sant Fruitós de Bages - 28 de gener de 2023
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com