0 Shares 919 Views

La Festa de l’Arròs Infantil 2019 a l’escola Pla del Puig

6 de març de 2019
919 Views

A l’escola Pla del puig, la Festa de l’Arròs Infantil sempre s’ha treballat com un projecte d’història del nostre entorn per a tots els alumnes, des de P3 fins a 6è de primària. Hem de tenir present que a la nostra escola el tema de la història ja forma part del currículum pedagògic des dels seus inicis.

La Festa de l’Arròs Infantil a les escoles és fruit de la intenció de l’Ajuntament, iniciada el curs 2007-2008, d’acostar la festa a la gent més menuda del poble, els nens i les nenes en edat escolar.

A la nostra escola aquesta festa es comença a viure uns quants dies abans de l’àpat pròpiament dit, no només volem que gaudeixin de la festa, sinó que creiem imprescindible que coneguin els seus orígens i els canvis que ha sofert amb el pas del temps.
És per tot això que, al llarg de la setmana es porten a terme un seguit d’activitats per treballar amb els nens i les nenes de l’escola la Festa de l’Arròs, un trosset del nostre patrimoni cultural.

A les classes, s’explica la història i els orígens de la festa i els treballs que es fan al llarg de tota la setmana estan relacionats amb aquesta celebració. Es situa i contextualitza als infants a través d’objectes reals (perols, cullerots, carro…) per poder-los tocar, observar, dibuixar…

Es reprodueix el recapte d’aliments com es feia en els orígens de la festa, es demanen als cuiners les quantitats necessàries i després es reparteixen per classes i per alumnes.
També es conviden a persones relacionades amb aquesta festa perquè ens expliquin el seu paper, els seus records i les seves vivències o les dels seus avantpassats. No hi ha res més agraït que veure la cara dels nens i nenes quan senten paraules com “rodamón” o “anagus” o “manguitos” que ells ho associen a allò que es posen quan van a la piscina, així ens ho explicava la Josefina Galobart aquesta setmana quan va venir a l’escola.
S’observen imatges antigues, es comparen amb les de l’actualitat, es busquen semblances, diferències, etc.. S’aprofita per treballar el cartell, observant-ne alguns dels editats anteriorment, s’identifica les parts que ha de contenir i s’elabora el cartell de l’Arròs Infantil que aquest curs han elaborat els alumnes de 5è.

Es fan llistes d’ingredients, d’utensilis fins arribar a l’elaboració de la recepta.

Els alumnes de 6è són els encarregats de la creació del nostre exclusiu drap de cuina que enguany està dedicat a l’Alfred Figueres i que es podrà adquirir el diumenge 3 de març a la Fira d’Entitats

Aquestes són algunes de les activitats que es porten a terme al llarg de la setmana a les aules de l’escola.

Finalment, el dia de la festa s’inicia recollint tots els ingredients del carro que s’han aconseguit gràcies al recapte fet pels alumnes i els altres que hi afegeix la Colla de l’Arròs. Tots aquests ingredients es netegen i tallen per deixar-los a punt per fer la paella . Els infants poden fer el seguiment del cuinat, ja que aquest es fa al pati. Mentrestant, un grup d’alumnes s’encarreguen de parar la taula i controlar que no hi falti cap estri per poder menjar. També hi participen tirant, en últim moment , l’arròs a la paella. Un cop passat el temps necessari de cocció, el cuiner indica que es pot procedir a la provatura de l’arròs per les autoritats: representants d’alumnes, la directora del centre i l’alcalde del poble.

L’Arròs el cuinarà la Colla de Cuiners de l’Arròs, acompanyats de dos alumnes de l’escola que formen part d’aquesta colla, i nois i noies de 4t d’ESO de l’Institut Gerbert d’Aurillac seran els encarregats de servir-lo. Els infants més petits seuen al costat d’alumnes més grans per poder ser ajudats si cal.

A l’hora de dinar comptarem amb la presència d’autoritats municipals i al llarg de la celebració ens acompanyarà la colla de geganters del poble.

Aquest dijous 28 de febrer, els nens i les nenes, els mestres i tot el personal que treballa a l’escola són convidats a menjar arròs gratuïtament.

Equip de mestres de l’escola

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Agredolç homenatge
188 views
188 views

Agredolç homenatge

Rosa Carrera March - 22 d'abril de 2024
La descoberta de l’art a educació infantil
60 views
60 views

La descoberta de l’art a educació infantil

Escola Monsenyor Gibert - 22 d'abril de 2024
La Biblioteca us recomana:
47 views
47 views

La Biblioteca us recomana:

Biblioteca de Sant Fruitós de Bages - 22 d'abril de 2024
Editorial 1685
1080 views
1080 views

Editorial 1685

Redacció - 22 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com