La cuina de sempre

Col·lectiu Recerca Històrica de Sant Fruitós de Bages
Lectura de 2 min

Desde el passat dijous 16 de novembre al Museu de la Memòria de la Vinya i el Vi, i organitzada per l’Ajuntament i el Col·lectiu de Recerca de Sant Fruitós, s’hi exposa “La cuina de sempre” comissariada per Maria Estruch, mestre i catedràtica d’institut, filla d’una llarga nissaga de pagesos.

- Anunci patrocinat -

Degut a obligacions familiars, la Maria no va poder estar presenta a la inauguració del dijous passat, però sí que va poder fer la presentació mitjançant una gravació. A l’acabar es va fer una degustació d’un menjar tradicional, pa amb vi i sucre, i pa amb oli i sal o sucre.

El dissabte, 18, al migdia, la Maria va fer una disertació sobre els menjars tradicionals de pagés, esmorzar, beguda, dinar, berenar i sopar, diferents segons l’estacions de l’any. Mirant l’exposició s’explica i es veu clarament què es menjava i quins utensilis es feien servir. Acabada la xerrada es va anar al pati de les Monges on el Col·lectiu va preparar una Escudella, degustada per tots els presents.

Per saber-ne més (a part de veure l’exposició):

Estyruch, Maria. El món rural. cuina del cicle de l’any. Farell Editors, 2021. Al mon rural, la cuina anava variant al llarg de l’any, aixi com els diversos oficis i treballs per assegurar la supervivencia de les llars. Les menges s’adaptaven al temps i a la disponibilitat dels recursos, pero tambe a la feina dels comensals. Els apats anaven sempre lligats a les feines i les festes que marcaven el cicle de la vida: el Nadal, el Dijous Llarder i la Quaresma, la Pasqua, el segar i el batre, la festa major, la verema, Tots Sants).

Jordi Julià

Col·lectiu de Recerca de Sant fruitós

 

ETIQUETES
Comparteix aquest article
Deixar un comentari

Segueix-nos

En paper o en digital
Escull el format que més t'agradi