0 Shares 386 Views

La capella de Sant Isidre a Sant Fruitós de Bages

12 de maig de 2020
386 Views

És una capella de gran simplicitat arquitectònica i dimensions reduïdes (3,5m x 4,5m); situada dalt d’un turó. De planta rectangular i una nau. La coberta és a dos vents. Està encarada SW, el portal és d’aquest una obertura petitíssima, des d’un rep la il·luminació. El campanar és d’espadanya, amb un sol ull. L’interior és d’una sola nau, amb un altar fet d’obra.

Malgrat que es desconeix la data exacta del seu bastiment, pel seu estil arquitectònic i la seva advocació -Sant Isidre- tot sembla indicar que podria datar-se entorn al segle XVIII, i seria bastida com una capella de caire rural, lligada a l’advocació i religiositat popular dels pagesos que conreaven els camps propers, ara convertits en polígon industrial. (*)

La Festivitat de Sant Isidre

Es tractava d’una festivitat de caire religiós vinculada a la figura de Sant Isidre, sant d’origen castellà. El seu culte fou introduït al segle XVIII com a patró de la pagesia. Com a festivitat es mantingué viva mentre el poble de Sant Fruitós fou majoritàriament agrícola -dècada del 1960-. El canvi d’activitat agrícola a industrial va fer caure en desús el culte i la manifestació festiva.

Actualment la festivitat de Sant Isidre es manté (15 de maig), tot i que enguany no es podrà celebrar, i a les vuit del matí es celebra una missa, precedida d’una caminada popular, i a la sortida de la missa es reparteixen pastes entre els assistents, obsequi dels propietaris del proper mas de l’Otzet.

Jaume Grandia

(*) – Segons Patrimoni Cultural de Sant Fruitós. Núm. inventari Generalitat: IPA nº 41 de Sant Fruitós de Bages

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Per què als Estats Units no fan servir WhatsApp?
35 views
35 views

Per què als Estats Units no fan servir WhatsApp?

Redacció - 2 de desembre de 2021
Trobada d’exalumnes de ballet de l’escola Paidos
97 views
97 views
Crims a Sant Fruitós – Capítol 11.
101 views
101 views

Crims a Sant Fruitós – Capítol 11.

Redacció - 1 de desembre de 2021
Foto Record. Premi Bages de Cultura 2011
149 views
149 views

Foto Record. Premi Bages de Cultura 2011

Redacció - 1 de desembre de 2021
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com