0 Shares 81 Views

La Biblioteca: Els clubs de desembre

1 de desembre de 2022
81 Views

ELS CLUBS DE DESEMBRE

Als clubs d’aquest mes de desembre ens centrarem en les relacions de parella. Tractarem elements com la complexitat, la contradicció, els sentiments universals però condicionats pel temps o la cultura en què toca viure… i tot de la mà de les magnífiques històries dels protagonistes dels llibres i la pel·lícula que hem triat: Michel – Patrícia, Florentina – Homer i Elise – Õta.

 

CINEMA, dijous 1 de desembre a les 19:30 h.

AL FINAL DE LA ESCAPADA (A bout de souffle), director: Jean-Luc Godard (1930-2022)

El cineasta francès Jean-Luc Godard va ser un renovador del cinema no només al seu país sinó també a nivell internacional. Godard és considerat un dels principals representants de la Nouvelle Vague, el moviment cinematogràfic que va sorgir a França a mitjans del segle XX i que es va rebel·lar i diferenciar del cinema convencional buscant la recerca artística a través d’un estil característic: localitzacions reals, improvisació en els diàlegs, baix pressupost, càmeres lleugeres…

Realitzada l’any 1959 Al final de la escapada va ser la primera pel·lícula de Godard i també la que va resultar una icona de la Nouvelle Vague. Michel roba un cotxe per anar a Paris i en la fugida mata de forma fortuïta un policia, quan arriba a Paris busca la Patrícia una nord-americana burgesa venedora de diaris que té aspiracions de estudiar a la Sorbona i ser escriptora, entre ells es va teixint una història d’amor. A la pel·lícula es fan referències al cinema de Hollywood i a l’art avantguardista, participen persones com ara el mateix director i en l’argument general trobem seqüències interrompudes per diàlegs i reflexions interessants. Tota una demostració de la llibertat creativa de Godard.

 

TEATRE, dijous 15 de desembre a les 19:30 h.

LA SENYORA FLORENTINA I EL SEU AMOR HOMER, de Mercè Rodoreda (1908-1983)

L’escriptora catalana Mercè Rodoreda és reconeguda per la seva obra narrativa i amb aquesta obra de teatre tenim una bona ocasió per reivindicar-la com a autora de teatre.

La Senyora Florentina i el seu amor Homer es situa a principis del segle XX a Barcelona i té per protagonista una dona de seixanta anys professora de piano que és l’amistançada del senyor Homer. Tot i no tenir problemes econòmics ella no és feliç, fa tants anys que està pendent que ell compleixi la seva promesa i arribin a casar-se que la seva relació oculta amb trobades setmanals a casa seva ha arribat a convertir-se en una cosa convencional. Acompanyen la protagonista tres veïnes que tot i trobar-se en diferents situacions també respecten el paper social que tenen com a dones. Serà l’arribada de la nova minyona, la Zerafina, la que donarà un nou enfoc a les seves vides.

 

 NOVEL·LA, dijous 22 de desembre a les 19:30 h.

LA BALLARINA, d’Õgai Mori (1862-1922

Õgai Mori va ser metge militar i va aconseguir un alt càrrec en la burocràcia del seu país però a més també és una de les principals figures de la literatura japonesa. Mori va ser escriptor, traductor d’obres europees i crític literari. Va ser autor de novel·les, relats, biografies, llibres d’història, assajos i també va fundar diverses revistes. En el conjunt de la seva obra transcendeix la seva àmplia cultura tant en l’àmbit del propi país i de Xina com d’Occident.

La Ballarina és una de les seves novel·les més destacades. Quan tenia 22 anys Mori va fer una estada de quatre anys a Alemanya per estudiar, allà va conèixer la literatura europea i la seva influència es reflecteix en aquesta novel·la. Editada l’any 1890 la novel·la forma part d’una trilogia que té com a protagonista Elise, una ballarina alemanya que és molt pobra i s’enamora de Õta Toyotarõ, un estudiant japonès que viatja a Berlin. Es tracta del relat d’una història d’amor marcada per les diferències culturals, les conseqüències de les decisions, la contraposició entre el sentit del deure i els desitjos del cor…

Biblioteca de Sant Fruitós de Bages

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

25 anys fent marxes
38 views
38 views

25 anys fent marxes

Joan Pusó - 5 de febrer de 2023
Nota del consell parroquial: Diumenge 5 de febrer de 2023 V diumenge durant l’any / Cicle A
41 views
41 views

Nota del consell parroquial: Diumenge 5 de febrer de 2023 V diumenge durant l’any / Cicle A

Consell de la Paròquia de Sant Fruitós de Bages - 4 de febrer de 2023
Presentació dels 7 fruitons
50 views
50 views

Presentació dels 7 fruitons

Redacció - 4 de febrer de 2023
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com