Juan Francisco Troyano, nou Jutge de Pau

Redacció
Lectura de 5 min

Juan Francisco Troyano Vivas serà, quan ho aprovi el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jutge de Pau de Sant Fruitós de Bages.
Copiem de la web de la Generalitat: “Hi ha jutjat de pau a tots els municipis on no hi ha jutjat de primera instància i instrucció. Els jutjats de pau són òrgans unipersonals amb jurisdicció al terme municipal. A Catalunya hi ha actualment 898 jutjats de pau
Al capdavant del jutjat de pau hi ha el jutge de pau, que és elegit per l’ajuntament del municipi i nomenat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per un període 4 anys Per ser jutge de pau només cal ser major d’edat, tenir la nacionalitat espanyola i no estar immers en cap causa d’incapacitat, ni d’incompatibilitat per a l’exercici de les funcions jurisdiccionals. Per ser jutge de pau no fa falta ser llicenciat en dret. Tenen competència en l’àmbit civil, dels assumptes de quantia inferior als 90€.
En l’àmbit penal, les competències, un cop es transformen els judicis de faltes en delictes lleus. A la pràctica de l’auxili jurisdiccional mitjançant la gestió dels exhorts, manaments que reben d’altres òrgans judicials. Per llei també tenen atribuïdes competències en matèria de registre civil com a delegats de l’Encarregat del cap del partit judicial”.
Per conèixer una mica més al nou jutge, l’hem entrevistat:
On va néixer?
Aquí, a Sant Fruitós. Tota la vida que hi visc.
Fins ara era Jutge de Pau substitut, o sigui que ja coneix el funcionament del Jutjat de Pau…
Sí. Ho he estat durant dotze anys.
Per què hi va entrar?
Quan em vaig assabentar que hi havia aquesta plaça vacant, i com que m’agrada la relació amb la gent i col·laborar amb el poble, m’hi vaig presentar.
Els preparen per desenvolupar les seves tasques?
Sí. Ens fan cursets de diferents temes que afecten al Jutjat, i també per posar-nos al dia de les noves normes legislatives que s’aproven.
Té alguna compensació econòmica?
Fins ara no, perquè els jutges substituts no en reben. El jutge titular rep una petita retribució.
Per fer casaments tampoc cobren?
Nosaltres no. Les cerimònies s’han de fer aquí al local del Jutjat de Pau, però també es poden fer a la Sala de Plens de la Casa de la Vila o a la Biblioteca Municipal, aleshores l’ajuntament cobra una taxa, que és una compensació per l’ús del local, manteniment i neteja.
El tema de les conciliacions, com ho veu?
Crec que són molt importants. Per mitjà de la mediació les parts poden arribar a un acord evitant així possibles litigis.
No és complicat per un jutge de pau, que potser té relació amb les dues parts enfrontades, i una d’elles pensi que pot afavorir l’altra?
No. A mi particularment m’agraden les conciliacions ja que sóc una persona que no parla molt, però m’agrada escoltar la gent, i també pensar com solucionar el problema. Aquí dins no sóc el Quico, sinó que represento a l’autoritat judicial, i així m’han de veure les persones que cerquen una solució.
Quins són els problemes que es presenten a la conciliació?
A Sant Fruitós en tenim, per sort, pocs. La majoria són de companyies de telefonia, que reclamen deutes als seus clients, i abans d’anar a instàncies superiors fan aquest primer tràmit.
Compensa anímicament la tasca de jutge?
A mi sí. Modestament, crec que faig un servei a la meva comunitat.
Els santfruitosencs coneixen l’existència del Jutjat?
Encara hi ha alguns que no ho saben, fins que ho han de menester.
Recordem l’adreça..
A la carretera de Vic, núm. 11
I quin horari d’atenció al ciutadà tenen?
Dilluns, dimecres i divendres: de 9 a 14 hores.
Jaume – Josep

- Anunci patrocinat -
Comparteix aquest article
Deixar un comentari

Segueix-nos

En paper i/o en digital
Escull el format que més t'agradi