0 Shares 620 Views

Fa 50 anys de la primera entitat financera a Sant Fruitós de Bages

20 de novembre de 2019
620 Views

El 29 de desembre de 1969 obria portes al públic, la Caixa de Manresa, era la primera entitat financera i de crèdit que tenia sucursal al nostre poble. Ocupava uns baixos situats a la carretera de Vic, n. 50 (al costat de l’edifici de l’ajuntament).
Uns dies abans s’havia fet la inauguració oficial, amb la presència de l’alcalde Valentí Clusellas, directius de l’entitat i molts santfruitosencs. El rector Mn. Josep Sunyer va realitzar l’obligada benedicció de l’oficina. La primera llibreta d’estalvi la va obrir l’Enric Figueras (Ritona), que aleshores treballava com agutzil-sereno, i quan va acabar la jornada nocturna, ja va anar a la caixa, per poder ser el primer impositor.

 

Anys més tard, l’oficina de la Caixa passava a l’altra banda de la carretera, en el local del nou edifici que s’havia construït on era abans la casa de l’Hostal.
L’any 2010, en plena fusió de les caixes espanyoles, Caixa de Manresa i Caixa de Tarragona passen a formar part de la Caixa de Catalunya. A Sant Fruitós Caixa de Catalunya ja tenia una sucursal, i durant un temps van funcionar les 2 oficines. L’any següent l’entitat funcionà amb el nom de Catalunya Caixa, i continuà tenint greus problemes de viabilitat i va ser intervinguda per l’estat espanyol, fins que el 2015 la traspassà al Banc BVA.
D’ambdues caixes ja no en queda res a Sant Fruitós, només les col·laboracions de l’obra social de Caixa de Manresa, que va fer possible l’edifici de la Biblioteca del carrer J. Verdaguer, i principalment la compra del monestir de Sant Benet de Bages l’any 2000.
Jaume Grandia
Fotos A. Quintana i documentació Arxiu J. Grandia

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Tornen les Enramades del Carrer Nou
37 views
37 views

Tornen les Enramades del Carrer Nou

Redacció - 14 de juliol de 2024
Editorial 1967
31 views
31 views

Editorial 1967

Brogit Difonem Cultura - 14 de juliol de 2024
El futbol femení
40 views
40 views

El futbol femení

Miquel Puig Soler - 13 de juliol de 2024
Les cròniques d’en Gregori Partagàs: Festa major
46 views
46 views

Les cròniques d’en Gregori Partagàs: Festa major

Galdric Sala - 13 de juliol de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com