0 Shares 56 Views

Estiu 2022

22 de juny de 2022
56 Views

El proper dimarts, dia 21 de juny, a les 11 hores i 14 minuts hora oficial peninsular, serà el solstici d’estiu i el començament d’aquesta estació que durarà 93 dies i 16 hores i s’acabarà el 23 de setembre amb l’equinocci de tardor.

A l’estiu, freqüentment es viatja a llocs de camp i de platja, que, si estan lluny de grans ciutats, acostumen a tenir cels foscos i, per tant, és un molt bon moment per mirar el firmament.

A començaments de l’estiu, al vespre no es podrà veure cap planeta, haurem d’esperar fins a mitjans d’agost per poder veure Saturn que sortirà per l’est. A l’acabar l’estiu, Júpiter començarà a sortir per l’est just després de la posta del Sol. Per contra a la matinada podrem veure des del començament de l’estiu a cinc planetes; Mercuri, Venus, Mart, Júpiter i Saturn. A mesura que passin els mesos, els planetes s’aniran desplaçant en el cel i al final de l’estiu sols quedaran Venus, Júpiter i Mart brillant a la matinada.

A més dels planetes, a l’estiu és fàcil distingir al cel diversos grups d’estrelles brillants. El més característic és el triangle d’estiu, format per Altair, de la constel·lació de l’Àguila, Deneb, de la constel·lació del Cigne i Vega, de la constel·lació de la Lira. Cap al sud, són típiques de l’estiu les constel·lacions de l’Escorpió, amb la brillant i vermellosa Antares, i Sagitari, que ens marca aproximadament el centre de la nostra galàxia, la Via Làctia, aquesta banda blanquinosa formada per milions d’estrelles, que es poden veure amb tota la seva esplendor creuant el cel de nord a sud, això si, sempre que tinguem cels ben obscurs.

En aquest estiu no es produirà cap eclipsi de Sol ni de Lluna.

Durant aquest estiu també podrem gaudir de les pluges d’estrelles dels Delta Aquàrids cap al 30 de juliol i els populars Perseids, cap al 12 d’agost.

Les Llunes plenes durant l’estiu seran el 13 de juliol, el 12 d’agost i el 10 de setembre.

Àngel Massallé
Agrupació Astronòmica de Sabadell

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com