0 Shares 621 Views

Entrevista a l’arxivera de Sant Fruitós

25 d'octubre de 2019
621 Views

A final del curs passat els alumnes de cinquè van fer una entrevista molt interessant pel programa de ràdio INFOESCOLES, ens ha semblat interessant compartir-la amb totes i tots els lectors del Montpeità perquè l’arxivera de Sant Fruitós fa una feina molt discreta que sovint ens passa desapercebuda i hem comprovat que és molt important.
Aquí la teniu.

L’Anna Cura és l’arxivera de l’arxiu municipal de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, on es guarda i conserva la documentació que ha generat l’Ajuntament en el llarg de la seva història i també el patrimoni documental del poble com poden ser fotografies antigues, revistes locals, programació de festes, etc.

Bon día Anna
Quan fa que treballes d’arxivera?
Fa 13 anys que faig aquesta feina, vaig estar 1 any a l’arxiu municipal de Manresa, 2 anys a l’arxiu comarcal de Manresa i 10 anys a l’arxiu municipal de Sant Fruitós de Bages.

Què vas estudiar per ser arxivera ?
Vaig estudiar biblioteconomia i documentació a la UB, posteriorment el postgrau d’arxivística a la UNED. Els estudis d’arxivística no són reglats.

T’agrada la teva feina? Ens pots explicar en que consisteix?
La meva feina consisteix en organitzar la documentació que produeix tot l’Ajuntament al llarg de la seva història, així quan algú ho vol consultar es troba de manera fàcil i ràpida. També consisteix a conservar la història del municipi a través de donacions que ens fan la gent, conservant fotografies, etc.

Per què vas decidir treballar d’arxivera i no d’una altra cosa?
Doncs tot va venir arrel del treball de recerca que vaig fer a Batxillerat

També te’n cuides del museu ? Quina importància té el museu pel poble?
Del museu se’n cuida una entitat del poble que es diu Col·lectiu de Recerca Històrica, que són els que van crear el museu l’any 2006. Per tal de continuar amb la seva feina perquè són gent gran i no saben fins quan ho podran fer, es va municipalitzar el museu. L’Ajuntament és el propietari del museu des del 2017 però l’entitat encara el gestiona. Jo faig de pont entre l’Ajuntament i l’entitat amb el que es necessiti.

Quina importància tindran per Sant Fruitós les pintures rupestres que s’han descobert aquest any? Hi haurà visites guiades?
Són unes pintures que tenen 5000 anys d’antiguitat i això ens demostra que hi havia santfruitosencs en aquella època a la zona. La descoberta va ser el 2016 però fins que no han estat ben protegides amb una tanca per tot el perímetre no s’ha pogut fer pública la troballa. Tothom qui vulgui visitar les pintures només cal que truqui a l’Ajuntament i demanar per mi per concretar la visita.

Que fareu perquè aquestes pintures no es facin malbé?
Els arqueòlegs van demanar posar una tanca a tot el perímetre de les pintures per protegir-les de vandalisme, però la balma on estan les pintures és molt feble, esperem que aguantin 5000 anys més. L’únic que podem fer és una prevenció de no tocar-les, tirar líquids a sobre, etc.

Quins projectes teniu pensats relacionats amb la teva feina?
Un projecte de memòria oral amb diferents DVDs de documentals
Digitalització i buidat dels monpeitans
Digitalització dels fons fotogràfics que hi ha a l’arxiu.
Rutes històriques pel municipi
Posar el màxim d’informació a l’abast de la gent.

Quins llibres heu publicat de la historia del poble?
Fa uns anys en va començar una col·lecció de llibres que es deien “Quaderns monogràfics locals” que s’editaven amb motiu dels premis Riu d’Or de Recerca, on els historiadors entregaven els seus treballs i el més valorat es publicava. Tenim:
– Els cals del poble
– Cent anys de cors de caramelles
– Sant Jaume d’Olzinelles i el Pont de Cabrianes
– De les valls dels horts i Montpeità al poble de Torroella de Baix
– Història de les masies, famílies i el territori de l’antiga parròquia de Sant Iscle de Bages.
Quan es van parar de fer els premis s’han realitzat dos llibres més històrics de gran qualitat:
– Sant Benet de Bages: art, patrimoni i arqueologia
– La Festa de l’Arròs: tradició, cultura i gastronomia a Sant Fruitós de Bages

Tens alguna anècdota divertida relacionada amb la teva feina?
Al magatzem de l’arxiu hi havia un cofre que jo tenia ganes d’obrir i un dia, tot i no tenir la clau i amb ajuda d’algunes eines el vaig poder obrir i la meva sorpresa va ser que a dins estava ple de bitllets de la república i de la guerra civil. Aquests bitllets ara no tenen un valor econòmic però si històric.
Cofre de bitllets de la república i guerra civil.

Alumnes 5è taller teatre (Marc Garcia, Yara Boix, Iris Nieto, Kiona Mas, Sofia Alvárez), Monsenyor Gibert

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com