0 Shares 906 Views

El Deuteronomi

29 de novembre de 2020
906 Views

Per: Imma Nadal.-

Des que la societat moderna  s’ha laïcitzat/secularitzat està perdent molta informació referent a la  nostra cultura judeo-cristiana que és d’on venim. Siguis creient o no, penso que és interessant saber d’on venim i quina ha estat la cultura que ens ha precedit. Si no ens donem aquesta informació podem acabar un dia què paraules com  ”L’ Arca de l’Aliança»,  “el Sant Grial”, etc…, els joves del futur només les relacionin amb pel·lícules d’aventures dels carismàtics actors com  Harrison Ford i  Sean Connery que, estan molt bé però, per exemple, sobre l’Arca de l’Aliança ja trobem que ens parla d’ella, el Deuteronomi.

Aquesta cultura antiga es troba en la Bíblia (l’Antic Testament) que està compost de 5 grans grups de llibres,  i tots ells estan subdividits en altres que, a banda de la informació sobre les creences del nostres avantpassats,  també ens transmeten informació sobre la vida, històries i mites de la història Antiga. Aquests 5 grans grups de llibres són:  Gènesi, Èxode, Levític, Nombres i Deuteronomi.

El Deuteronomi és el cinquè llibre de la Torà i per tant de la Bíblia (l’Antic Testament), i conté tres discursos pronunciats  per Moisès:

  1. Portada del llibre de la transcripció del Deuteronomi segons Sant Paolo

    Recapitulació dels principals esdeveniments dels 40 anys al desert.

  2. Els Deu Manaments (són una repetició dels primers ja que, aquests, Moisés els va trencar en un atac de fúria quan va baixar de la Muntanya d’Horeb i va veure als israelites com adoraven a ídols d’or) contenen el Codi Deuteronomi, que descriu les principals normes de comportament i d’obediència a les ordenances divines. Alguns grups ortodoxes avui en dia les segueixen observant.
  3. Discurs conclusiu: Sancions, Benediccions de Moisés a cadascuna de les Tribus, i exhortacions a complir fidelment amb el pacte amb Déu.

Moisès va pronunciar aquests tres discursos a les planures de Moab, abans que  els israelites, amb Josué al davant,  entressin  a la Terra Promesa,  després de 40 anys perduts en el  desert del Sinaí. Moisés no va poder entrar a Canaan sinó que va morir allà, en les planures de Moab.

Segons ens diu la Bíblia, tant les taules dels Deu Manaments que foren escrites per Déu i entregades a Moisès a la muntanya del Sinaí (Horeb), com la vara florida d’Aaron, i també un bol ple de mannà,  estaven guardats en una caixa sagrada,  anomenada l’Arca de l’Aliança, que els israelites van transportar pel desert quan van fugir de l’esclavatge d’Egipte i que va ser el talismà que els va donar la victòria a Canaan.

L’Arca de l’Aliança contenia també les 12 malediccions. La darrera d’elles diu: “Maleït el qui no observi els manaments d’aquesta llei i no els compleixi!” I tot el poble responia: “Amén.”. En la foto adjunta es veu l’Arca de l’Aliança com és transportada a través del Mar Roig i, segons explica la llegenda, salva el poble hebreu dels Egipcis. L’autor d’aquesta pintura és l’impressionista francès,  James Tissot  (1836 – 1902).

pintura de James Jacques J. Tissot – L’Arca passa pel Jordà

Es calcula que el Deuteronomi va ser escrit aproximadament entre els anys 1200 a 1550 aC. La imatge de portada del Deuteronomi, que acompanya aquesta columna,  forma part de la Bíblia transcrita de Sant Paolo i es pot veure com reflecteix l’entrada a Canaan del poble Israelita.

Així, fins la vinguda de Jesús,  el jueus es governaven per la Llei de Moisès: la Llei de Moisès que va quedar escrita en el Deuteronomi (alguns encara ara la segueixen).  Aquesta Llei era la llei de la por, del càstig, de l’ull per ull però, Jesús, en el Sermó de la Muntanya, amb les Benaurances, la transforma en una Llei d’amor i de l’esperança. Ho sigui, a partir de Jesús, les Benaurances són el programari  de Vida Cristiana, com la Constitució ho és pel codi Civil.

Feliç setmana!

 

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Descoberta del paisatge: Barraques i parets de pedra seca
38 views
38 views

Descoberta del paisatge: Barraques i parets de pedra seca

Col·lectiu Recerca Històrica de Sant Fruitós de Bages - 2 de desembre de 2022
Editorial 1620
32 views
32 views

Editorial 1620

Brogit Difonem Cultura - 2 de desembre de 2022
La Biblioteca: Els clubs de desembre
32 views
32 views

La Biblioteca: Els clubs de desembre

Biblioteca de Sant Fruitós de Bages - 1 de desembre de 2022
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com