0 Shares 552 Views

Descoberta del paisatge: Barraques i parets de pedra seca

La tercera edició de la Setmana de la Pedra Seca, que se celebra entre el 25 de novembre i el 4 de desembre d’enguany supera el centenar d’activitats arreu de Catalunya les Illes Balears, la Comunitat Valenciana, la Catalunya Nord i Andorra.

La 3a Setmana de la Pedra Seca coincideix amb el 4rt aniversari de la declaració d’aquesta tècnica com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO

Les activitats estan constituïdes, entre d’altres, per exposicions, xerrades, presentacions de llibres, sortides, etc. Totes sota el denominador comú de la pedra seca.

Aquest diumenge, organitzada per l’Ajuntament de Sant Fruitós, s’ha fet una caminada de descoberta del territori i de construccions de pedra seca.

Sortint del Pabelló ens vàrem dirigir cap a Sant Benet, seguint el camí paisatgístic, realitzant diferentes parades on es va explicar la història i la tècnica de construcció amb pedra seca. Des de Sant Benet es va pujar fins a Les Brucardes passant per entre els arbres cremats per l’incendi d’aquest estiu.

Al no haver-hi sotabosc es va poder veure la gran quantitat de marges aguantats amb parets de pedra seca que i barraques que hi estaven amagades..

Des de les Brucardes es va tornar al punt de sortida vorejant el Puig de Sant Valentí.

En aquesta sortida vàrem observar quasi una quarantena de barraques i innumerables parets de pedra seca. Totes lligades a la vinya, el conreu base de l’economia santfruitosenca, des del segle X fins a les primeres decades del segle passat. Encara que es pot dir que a Sant Fruitós, com a mínim, es produeix vi des dels segles IV-V amb la trobada a La Feliua (prop del camí del mas de les Oliveras) de la base d’una premsa. Segurament que de vi se’n devia fer des de molts segles abans.

Per saber-ne més, veure la web setmanapedraseca.cat i els llibres de Jaume Plans Maestra, “Construccions de Pedra Seca a la Comarca del Bages, Barraques de vinya al terme de Sant Fruitós de Bages” i “Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la Comarca del Bages”.

Una web molt interessant per localitzar barraques, tines, etc. és wikipedra.catpaisatge.net, o senzillament escrivint wikipedra en el vostre buscador.

  Jordi Julià

Col·lectiu de Recerca Històrica 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com