0 Shares 1678 Views

Del Quebec a Àustria

5 de febrer de 2019
1678 Views

Fent servir la metàfora, aquest escrit podria dur per títol “dels paisatges nevats als borrallons de neu” perquè va des de l’intercanvi d’alumnes amb el Quebec fins a la participació en el documental sobre el viatge que els alumnes bagencs fan els darrers anys als camps de concentració alemanys de Mauthausen i Gusen, a l’Alta Àustria.

Per començar, les alumnes de primer de batxillerat Berta Garcia i Alba Mora estan fent la seva estada trimestral al Quebec. Les dues assisteixen a classe al centre Polyvalente La Samare, al poble de Plessisville, uns 50 km al sud de la ciutat del Quebec. L’estada esta sent profitosa tant des del punt de vista dels estudis i de l’aprenentatge del francès com des del lleure. Enmig dels increïbles paisatges nevats, els caps de setmana practiquen esports d’hivern amb les famílies d’acollida. L’intercanvi “Catalunya-Quebec” està organitzat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i per l’agència canadenca Education Internationale i promou l’estada de 45 alumnes quebequesos a Catalunya i del mateix nombre de catalans al Quebec. L’institut hi participa per cinquena vegada.

Paral·lelament, el passat dimarts 29 de gener es va presentar a Manresa el documental “Borrallons de neu” sobre el viatge que un grup d’alumnes de primer de batxillerat van realitzar al final del curs passat amb motiu de l’aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthasen (a Àustria) amb alumnes de diferents instituts de Manresa. La responsable del viatge és la professora Victòria Soler i es va comptar amb la companyia de l’alcalde de Sant Fruitós, en Joan Carles Batanés. El documental té dues parts diferenciades. En la primera es veu com una parella d’alumnes de cada institut participant explica les impressions d’abans, de després i durant el viatge als antics camps de concentració i extermini. Hi expressen sobretot les seves emocions al voltant de descobrir el lloc on van ser executats milers i milers de persones en el context d’horror industrial que el nazisme va aplicar a les seves víctimes. La segona part també és molt interessant i emotiva, ja que s’hi veu alumnes dels instituts llegint fragments de la novel•la del manresà Joaquim Amat i Piniella KL Reich, inspirada en les vivències reals d’aquest supervivent de Mauthausen.

En conjunt el documental, que està finançat en part per l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i en el que ha col•laborat l’associació Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme, és molt recomanable perquè reprodueix una experiència molt emotiva i ben aviat, el proper dijous 14 de febrer, es presentarà a la Biblioteca de Sant Fruitós.
Tant el projecte sobre les víctimes del nazisme com l’intercanvi amb el Quebec tenen per objectiu que els ensenyaments que s’imparteixen a les aules es puguin assolir d’una manera pràctica per mitjà de les emocions i del contacte amb les persones que protagonitzen aquests ensenyaments.

Institut Gerbert d’Aurillac

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Guillem Muñoz 14è a la Marathon Cup BTT de Gavà
69 views
69 views

Guillem Muñoz 14è a la Marathon Cup BTT de Gavà

Jaume Grandia - 26 de març de 2024
Foto record: Fa 20 anys. – Fruitosenc
228 views
228 views

Foto record: Fa 20 anys. – Fruitosenc

Jaume Grandia - 26 de març de 2024
Concurs millor Sommelier de Catalunya
73 views
73 views

Concurs millor Sommelier de Catalunya

Dani Casas - 25 de març de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com