0 Shares 359 Views

Any Litúrgic

22 de novembre de 2020
359 Views

Per: Imma Nadal.-

Hi ha lectors que es pregunten sobre l’enunciat setmanal en la secció de la Parròquia.

Per què el diumenge 22 de novembre veurem que s’acaba el cicle –A– i el 29 de novembre comença el –B–?

L’església catòlica ha establert tres cicles litúrgics, A, B i C, que se succeeixen repetidament i que permeten que es pugui llegir la major part de la SAGRADA ESCRIPTURA.

Així, cada primer diumenge d’Advent correspon a l’inici del nou any litúrgic i s’inicia també un nou cicle. Aquest any cau al 29 de novembre.

  1. Cicle A Durant tot un any es regeix per l’Evangeli de Sant
  1. Cicle B Durant tot un any es regeix per l’Evangeli de Sant
  1. Cicle C Durant tot un any es regeix per l’Evangeli de Sant

D’aquesta manera cada 3 anys es fa la rotació completa de la litúrgia de la Paraula. De Sant JOAN se’n llegeixen alguns fragments en cada un dels cicles. També es fan lectures de l’ANTIC TESTAMENT.

Per tant, aquest any, el darrer diumenge del Cicle A serà el proper 22 de novembre.  Així, el proper 29 de novembre comença el cicle B, que sempre coincideix amb l’Advent que són els quatre diumenges abans de Nadal.

Cada Evangelista aporta la seva visió sobre Jesús. La imatge que us acompanya en aquesta columna és L’Absis central de Sant Climent de Taüll, que pertany al conjunt de l’església de Sant Climent de Taüll de la Vall de Boí. On podem observar un pantocràtor (*)  acompanyat dels 4 evangelistes.

Pensem que queda una mica aclarida la pregunta dels nostres lectors sobre els Cicles de l’Any Litúrgic que, com es pot observar,  els cicles Litúrgics no coincideixen amb el nostre calendari laboral, com tampoc ho fan amb el calendari de les llunes i altres tipus de calendaris que existeixen en el món.

(*) amb el terme pantocràtor es designa la imatge que representa la manifestació de Déu Totpoderós, senyor de l’Univers. La figura, sempre majestàtica i vista de front, du barba, té els cabells llargs i mostra Déu aureolat amb un nimbe al voltant del seu cap. Té la seva mà dreta aixecada per beneir i mentre que amb la seva esquerra sosté el Llibre de la Vida.

 

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com