0 Shares 252 Views

Adéu a la Fira de Santa Llúcia

29 de novembre de 2021
252 Views
Per: Maria Gelabert i Tañà – en nom del Col·lectiu de Recerca Històrica

La Fira de Santa Llúcia va néixer l’any 2006, ara fa 15 anys. El Col·lectiu de Recerca Històrica va creure convenient organitzar per les dates de Nadal una Fira d’Artesania a la plaça de l’Església de la nostra Sagrera per tal de donar a conèixer el Museu situat a la Rectoria Vella, al mateix temps es dinamitzava i es donava vida a una part del nostre casc antic, massa sovint oblidat. Hem de dir que ja feia quatre o cinc anys que el diumenge abans de Nadal la Parròquia posava a la plaça un parell de parades amb plantes nadalenques i productes de comerç just. Els vàrem fer la proposta d’unir-se a la nostra fira i el diumenge 16 de desembre del 2006 néixia la Fira de Santa Llúcia i 1a Fira d’Artesans, iniciant-se així una activitat que al nostre poble no existia. Una modesta fira que el primer any hi vàrem tenir 15 participants, molts d’ells del poble, però any rere any va anar creixent en participació artesana i afluència de públic, quedant ben consolidada.
Ja fa molts anys que a la Fira hi participen entre 22 i 25 artesans, algun any hem arribat a 27. Una desena són del poble i els altres de la comarca i de fora. Al llarg d’aquests anys han sigut molts els artistes i artesans, tant professionals com amateurs que hi han participat, i molts els productes que s’hi han exposat, plantes nadalenques, tions de Nadal, treballs de fusta, sabons artesans, bijuteria, artesania tèxtil, roba infantil, pintura, ceràmica i també productes gastronòmics com formatges, vins, creps, melmelades i d’altres…
La Fira sempre ha sigut sostenible per ella mateixa. Sense ànim lucratiu i el treball dels organitzadors ha sigut voluntari.
Als participants se’ls feia pagar una petita quota de 10 o 15 € que servia per cobrir totes les despeses, com l’esmorzar dels artesans (coca amb xocolata i cafè amb llet), els regals del “cagatió” i també el material dels treballs nadalencs destinats als més petits.
Hem de dir que en tots aquests anys que s’ha celebrat la Fira, a l’Ajuntament no l’hi ha costat ni un euro. Sí que han posat a la nostra disposició el mobiliari urbà, taules i cadires, muntatge de l’escenari, tanques i contenidors, pel bon desenvolupament de la Fira, i, en els últims cinc anys, una persona tècnica per realitzar el cartell propagandístic i l’enviament i recepció de les sol·licituds dels participants. Per dinamitzar la Fira es va organitzar un “cagatió” popular pel gaudi dels infants. També creacions nadalenques a càrrec del Mijac, el tir a l’arc de l’Àngel Oliveras i la participació de diferents entitats com la Colla Gegantera que hi ha sigut des de l’inici, els Pastorets amb el ball de dimonis, la Coral infantil Mainada, el Club de la Guitarra, l’esbart Som Riu d’Or. Tots ells ens han ajudat a fer créixer una modesta Fira molt carismàtica per la seva ubicació, amb un bon tarannà que tots n’hem gaudit molt, tant petits com grans, passant a ser un punt de trobada per a molts que segurament només anaven a la Sagrera el dia de la Fira de Santa Llúcia. Aquest any, el 19 de desembre, s’hauria celebrat la catorzena Fira, ja que l’any passat no es va poder fer a causa de la COVID.
Com cada any, a mitjans d’octubre ens posem en contacte amb l’Ajuntament, amb la tècnica que ens dona suport burocràtic per l’organització de la Fira. La sorpresa va ser majúscula quan ens va dir que no es podia fer, doncs des de l’Ajuntament es projectava fer un Mercat de Nadal al Cobert de la Màquina de Batre que començaria els dies 11 i 12 de desembre i s’acabaria el 18 i 19; aquest Mercat es faria amb tota seguretat perquè ja s’hi havia destinat una partida pressupostària. Aquesta mateixa informació també ens la va donar una altra tècnica relacionada amb el Museu.
Posteriorment, una regidora va parlar amb un membre del Col·lectiu dient-li que el Mercat només era pels comerciants, però que la fira la podríem fer igualment i que les tècniques que ens havien donat la informació ho havien entès malament. Amb aquests malentesos, des del Col·lectiu, vàrem demanar una reunió urgent amb la regidoria que portava el Mercat de Nadal perquè ens donessin una clara i merescuda explicació. Ens va rebre el senyor Felip Echarri i Gil, regidor de promoció econòmica. Després de parlar de la Fira, dels catorze anys de la seva existència i de la importància de la seva ubicació, ens va dir que des de la seva regidoria s’havia recollit la proposta de l’Associació de Comerciants de fer un gran Mercat de Nadal treballant-hi des de la primavera. Un projecte molt important, ens va assegurar el senyor Felip Echarri, per la dinamització comercial i la bona projecció del poble de Sant Fruitós. A la reunió també hi era el tècnic creatiu autor del projecte que ens va explicar les infraestructures que hi hauria. El regidor ens va dir que no se’ns deia pas que no poguéssim fer la Fira de Santa Llúcia, fent-nos la proposta de deixar-nos l’espai al matí del dia 19 i organitzar la Fira dins del Mercat al Cobert de la Màquina de Batre.
De tot plegat, els membres del Col·lectiu en vàrem parlar de la proposta que se’ns havia fet, vam arribar a l’acord de no participar-hi. Creiem en la Fira de Santa Llúcia i en el lloc que sempre s’ha celebrat, i el mercat de Nadal és un projecte diferent. Així ho vàrem comunicar al Sr. Felip Echarri. El Col·lectiu de Recerca Històrica tanca una etapa que va iniciar l’any 2006 de la que n’estem orgullosos i satisfets. Volem donar les gràcies públicament a tots els artesans que hi han participat, les entitats que hi han col·laborat i al públic que any rere any ha assistit a la Fira de Santa Llúcia. Tots plegats ens han ajudat a fer una Fira que ens hem estimat i hem fet nostra. Des de l’Ajuntament s’obre una nova etapa, noves propostes, nous organitzadors, un nou projecte, el Mercat de Nadal al Cobert de la Màquina de Batre. Un espai molt ben situat, molt vistós. Segur que serà molt ben ornamentat i molt bonic a on els comerciants, artesans i entitats que hi participin s’hi sentiran molt a gust. No dubtem pas que serà un gran èxit. El Col·lectiu de Recerca Històrica dona la benvinguda al gran “Mercat de Nadal”. Que tingui bona salut i molts anys de vida.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com