0 Shares 552 Views

Una e darrere de la x

19 de juny de 2023
552 Views

«He llegit en un texte al diari que el sou fixe, actualment, és molt complexe d’aconseguir.» Aquest comentari el vaig sentir no fa gaire mentre em prenia una infusió en una cafeteria. Ja sabeu que sempre tinc les orelles ben parades, i és així com extrec material per escriure articles de llengua com aquest.

En aquest breu comentari hi podreu trobar tres paraules errònies, i totes tres acaben en –e. Us n’heu adonat? Les heu detectades? Sí: texte, fixe, complexe, que són masculines. Tingueu en compte que alguns noms i adjectius masculins que acaben en síl·laba tònica o forta i en -x o -xt es fan servir de vegades malament, amb una -e final: els substantius texte annexe, reflexe, contexte, fluxe, prefixe o pretexte, i els adjectius fixe, complexe, mixte, perplexe, heterodoxe o ortodoxe no acaben en -e. Així, doncs, hem de dir i escriure text, annex, reflex, context, flux, prefix, pretext, fix, complex, mixt, perplex, heterodox i ortodox.

 

Pel que fa al plural, els noms el fan en -os (tot i que els que acaben en -xt també poden formar el plural afegint-hi només -s) i no en -es, per exemple, textos i annexos (i no textes i annexes). I els adjectius fan el plural en -os per al masculí (com ara  sous fixos i complexos (i no fixes i complexes) i en -es per al femení (com ara idees fixes i complexes).

 

Sempre intento explicar als alumnes les normes gramaticals amb algunes regles mnemotècniques perquè les recordin. Així, els dic que després d’una x només hi va una e en les paraules sexe, luxe i nexe. Els dic, a més, que diem peix (i no peixe), i els demano quin és el plural de peix. Si és peixos, i no peixes, el plural de complex és complexos, i no complexes, oi?

 

Bé, doncs, recordeu, lectors, aquestes tres paraules masculines que porten una e darrere de la x. Un nexe de luxe per a un sexe… Busqueu la frase que més us convingui, la llengua us ho agrairà, i la memòria, també.

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Nota del Consell parroquial: Diumenge 25 de febrer II de Quaresma  —B—
339 views
339 views

Nota del Consell parroquial: Diumenge 25 de febrer II de Quaresma —B—

Consell de la Paròquia de Sant Fruitós de Bages - 23 de febrer de 2024
Horaris del cap de setmana ASFE
263 views
263 views

Horaris del cap de setmana ASFE

Redacció - 23 de febrer de 2024
Editorial 1677
328 views
328 views

Editorial 1677

Redacció - 23 de febrer de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com