0 Shares 453 Views

Suïssa i les picabaralles

4 d'octubre de 2020
453 Views

Per: Jordi Morros –

M’agradaria viure en un país com Suïssa. No hi ha estat mai però el que ens arriba d’aquest país és paisatge, serveis socials a l’alçada, una bona qualitat de vida, pausada… També deu tenir les seves coses, com tots. Però dic que m’hi agradaria viure per la concepció que tenen de la democràcia i de la participació ciutadana en els seus afers quotidians.

Per exemple, aquests dies hi ha hagut una tongada de referèndums al país en els quals la gent ha decidit que no es permeti la caça legal de llops, que no es restringeixi la lliure circulació des dels països de la Unió Europea o, curiós, que es renovi la petita flota de d’avions de caça de l’exèrcit suís. Aquest últim cas per un estret marge de diferència que no arriba pràcticament ni a l’1%. Total, que és el més semblant a una democràcia directe que hi deu haver en aquests moments al món. I, eps !. Ho estant fent des del 1848. Poca broma. Des de llavors fins ara n’han dut a terme uns 600 a nivell de país i força més a nivell, diguem-ne, regional.

El més interessant de tot, pel que llegeixo i pel que he pogut saber, és que els resultats no generen picabaralles. S’accepten. Són les regles del joc.

Picabaralles com les d’aquí, ara més preocupants que mai a causa de la pandèmia que ens ha abocat a una emergència sanitària de pel·lícula i que ens causarà una crisi econòmica de cavall que ens cai i encara ens caurà a sobre. La certa unitat que hauria d’haver davant una emergència d’aquest tipus sense ideologies entremig, ni se la veu ni se l’espera. I així ens va.

Bé, de fet aquí de referèndums ni en volen parlar quan, en canvi, possiblement resoldria la crisi insitucional, política i, a conseqüència d’això, social que vivim.

Exemples. A Catalunya la destitució del president Quim Torra ha aconseguit que els primers titulars ja no siguin de la covid i ha forçat a generar una mínima unitat entre els independentistes. Però no patiu, ja tornaran a tirar-se els plats per sobre a mesura que s’acostin les eleccions. Guanyar és l’objectiu últim d’una formació política, no ?. A Madrid la baralla entre el govern central i el de la comunitat autònoma pot arribar a ser monumental. Hi aplicaran el 155?. Quins nervis ! I enmig d’aquesta situació assistim cada dia a revelacions que ens demostren que vivim en un estat degradat. I què, per Sant Fruitós com va ?

 

 

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Editorial 1620
25 views
25 views

Editorial 1620

Brogit Difonem Cultura - 2 de desembre de 2022
La Biblioteca: Els clubs de desembre
30 views
30 views

La Biblioteca: Els clubs de desembre

Biblioteca de Sant Fruitós de Bages - 1 de desembre de 2022
Les cròniques d’en Gregori Partagàs
39 views
39 views

Les cròniques d’en Gregori Partagàs

Galdric Sala - 1 de desembre de 2022
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com