0 Shares 724 Views

Sí. Morir de fred és possible

29 de gener de 2020
724 Views

En el moment d’escriure aquestes línies la famosa borrasca Glòria havia causat set morts arreu de l’estat i diversos desapareguts. Una de les primeres víctimes mortals va ser una indigent que dormia al ras en un parc de la població valenciana de Gandia. Una dona de 54 anys. Una sense sostre que hauria mort de fred. En ple segle XXI, en un país teòricament civilitzat, desenvolupat i avançat, un encara es pot morir de fred perquè no té on coi dormir calent entre quatre parets. No si val a dir que li havien ofert anar a un alberg social. Què passa?. Que un termòmetre és el que posa la mesura de si es posa en marxa un pla perquè et convidin a dormir a a resguard?.
El que veritablement em sorprèn és que no hi hagi més mala òstia al carrer a causa del problema d’accés a un habitatge digne. És allò que diu la Constitució però que no es compleix. Fa poc va sortir un informe del Consell de la Joventut d’Espanya que diu que els joves haurien de dedicar el 94,4% del seu sou a pagar el lloguer d’un pis. A Barcelona el percentatge seria del 120 %. S’entén, doncs, que hi hagi gent que ja hauria de ser fora fa temps de casa dels pares. Una situació insuportable i de la qual se’n parla poc.
Tornant a la borrasca. Diuen els experts que ens haurem d’anar acostumant a fenòmens meteorològics extrems com els que aquesta setmana han arrasat el Delta de l’Ebre i han generat alarma a les comarques gironines, la Catalunya central i a tot l’estat. Què voleu que us digui. Jo preferia la tardor d’abans, la primavera d’abans, l’estiu d’abans, i l’hivern d’abans que quan arribava al vespre a Sant Fruitós de l’escola o de l’institut amb l’autobús del Creus havia de córrer fins a casa perquè feia un fred que pelava. Ara sembla que només hi hagi estiu, amb una calor insuportable, i una primavera-tardor més aviat suau. I entremig, la Glòria.
No sé vosaltres, però jo fins ara em pensava que només es posaven noms a huracans del Carib o tifons -que bé a ser el mateix- a l’Àsia. Es veu que si li poses nom a un fenomen d’aquest tipus la població està més a l’aguait, li és més familiar i fa més cas a les recomanacions de protecció civil. I qui tria el nom? Doncs es posen d’acord l’Agència Estatal de Meteorologia d’Espanya, la de França i la de Portugal. La següent borrasca es veu que es dirà Herve. A veure.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Editorial 1694
1775 views
1775 views

Editorial 1694

Redacció - 21 de juny de 2024
Jugant amb pòlvora
48 views
48 views

Jugant amb pòlvora

Miquel P. Cortina - 21 de juny de 2024
Jaume Casajoana i Roca
61 views
61 views

Jaume Casajoana i Roca

Redacció - 20 de juny de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com