0 Shares 889 Views

Sant Fruitós de Bages participa en una prova pilot de contenidors amb control d’accés amb l’objectiu de duplicar l’índex de reciclatge

15 de març de 2018
889 Views

Sant Fruitós de Bages (Torroella de Baix i la Rosaleda), juntament amb Rajadell i Balsareny són els municipis que participaran, a partir del proper mes de juny, en la prova pilot del Consorci del Bages que consisteix en instal·lar contenidors amb control d’accés a la via pública per canviar els hàbits de les famílies i augmentar de forma molt significativa els índexs de recollida selectiva

El sistema d’identificació de l’usuari i contenidors amb control d’accés és un sistema de recollida de residus que consisteix en limitar l’accés a determinats contenidors per afavorir que es faci un ús correcte dels de recollida selectiva i, així, promoure un canvi d’hàbits entre la ciutadania que, segons altres territoris que ja apliquen aquest sistema, duplica, com a mínim, l’índex de reciclatge.

El Consorci del Bages per a la gestió de residus, després de conèixer diverses experiències del País Basc en l’aplicació dels contenidors amb control d’accés, es va plantejar la possibilitat d’implantar el sistema -primer amb caràcter de prova pilot però amb l’objectiu final que tots els municipis consorciats acabin adoptant algun tipus d’alternativa a la recollida per contenidors tradicional- amb l’objectiu de passar del 39% actual de recollida selectiva a més del 70%. A més, la reducció d’aportacions a l’abocador, pot ajudar a contenir el preu de la taxa d’escombraries, ja que les entrades a l’abocador s’encariran de forma important els propers anys.

Quin sistema s’aplicarà al Bages?
Abans de la posada en marxa del nou sistema de recollida, les famílies de Sant Fruitós de Bages seran informades adequadament del canvi i se’ls facilitarà un kit que consistirà en:

• Un cubell airejat i bosses compostables per separar l’orgànica a casa (la utilització dels cubells airejats facilita que les restes orgàniques s’assequin i, per tant, disminueix el risc de males olors a la cuina).

• Un dispositiu d’identificació (tipus targeta o clauer) amb el qual podran obrir els contenidors tancats. Aquests dispositius permetran identificar qui ha obert el contenidor i quan, però no portaran impresos cap tipus de dada personal.

Amb el nou sistema de recollida, s’instal·laran contenidors de resta i orgànica amb control d’accés. En el cas de la resta (l’única fracció que no és aprofitable i que ha d’anar a l’abocador), els contenidors només es podran utilitzar uns dies concrets de la setmana, a excepció de les famílies que generin bolquers, que hi podran tenir accés cada dia prèvia sol·licitud.

Els contenidors d’orgànica també tindran control d’accés però podran ser utilitzats cada dia. I els contenidors d’envasos, paper i vidre seran d’accés lliure, com fins ara.

Què es vol aconseguir?
Es promourà que les famílies que encara no separen els residus a casa millorin els seus hàbits de reciclatge. Utilitzaran molt menys el contenidor de resta i, en canvi, es potenciarà la separació de residus a casa i la recollida selectiva de les fraccions que es poden valoritzar: orgànica (que es converteix en compost), i envasos, paper i vidre, que es poden reconvertir en nous productes.

Els municipis participants
La prova pilot, que es posarà en marxa cap al mes de juny, té una durada de dos anys i un any addicional per consolidar-ne la continuïtat si els resultats són bons. L’objectiu del Consorci és que, d’aquí a uns anys, tots els municipis consorciats disposin d’algun sistema de recollida alternatiu als contenidors tradicionals que els permetin augmentar de forma molt important els índexs de recollida selectiva.

Ajuntament

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Editorial 1694
1771 views
1771 views

Editorial 1694

Redacció - 21 de juny de 2024
Jugant amb pòlvora
47 views
47 views

Jugant amb pòlvora

Miquel P. Cortina - 21 de juny de 2024
Jaume Casajoana i Roca
61 views
61 views

Jaume Casajoana i Roca

Redacció - 20 de juny de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com