0 Shares 772 Views

Salvem el català.

13 de novembre de 2021
772 Views

Per: Joan Baraldés –

Aquests darrers dies s’està parlant molt de la problemàtica del català i de la disminució del seu us, tant a les escoles, tot i la immersió lingüística, com al carrer.

Moltes i diverses son les causes d’aquest problema, algunes queden fora del nostre abast el poder-les corregir, però n’hi ha una que és molt important en la que si hi hem de treballar.

Hem de parlar el català !!!

Si, tan fàcil com això, i alhora per molts sembla missió impossible.

Si el català està en perill en bona part és perquè molts dels catalanoparlants parlen en castellà

No hem de canviar d’idioma quan el nostre interlocutor parla castellà, no és un qüestió d’educació el fer-ho, es tracte de que l’ajudem a entendre el català, si no el sap, o a que es decideixi a fer-lo servir si li fa vergonya parlar-lo.

El govern de l’estat espanyol i els mitjans de comunicació de fora de Catalunya no faran res per resoldre el problema, de fet en son una de les causes principals, ja que posen traves a les peticions i iniciatives que se’ls hi fan. Si el català és una llengua oficial, perquè els diferents governs d’Espanya no permeten que es  pugui utilitzar al Congres dels Diputats i al Senat?. Perquè no recolzen que sigui també una llengua d’us oficial a les institucions europees?

Molts menystenen el català com si fos una llengua de segona categoria, argumentant que no serveix per fer negocis, investigar en ciència, ni anar pel mon. I aquesta manera de pensar, molt pròpia del centralisme de l’estat, massa sovint es defensada fins hi tot per gent que viu i treballa a Catalunya.

Tots nosaltres, els que parlem i estimem el català, hem de ser ferms defensors de la nostra llengua, perquè qui perd les seves arrels, perd la identitat.

Parlar el català amb els nostres interlocutors no es de mala educació, sinó que és una mostra de respecte cap a ells, els hi estem dient que ens hi adrecem en la nostra llengua, la que ens es pròpia i estimem, perquè els considerem uns iguals a nosaltres.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Fases Campionats de Catalunya
66 views
66 views

Fases Campionats de Catalunya

ASFE - 3 de juny de 2023
Horaris ASFE del cap de setmana
40 views
40 views

Horaris ASFE del cap de setmana

ASFE - 2 de juny de 2023
Secció FC Fruitosenc
81 views
81 views

Secció FC Fruitosenc

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 2 de juny de 2023
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com