0 Shares 3062 Views

Què és la Quaresma?

4 de març de 2020
3062 Views

De ben segur que hem sentit a parlar de la Quaresma però, sabem què és?
La quaresma (del llatí quadragèsima) és el període de quaranta dies d’abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià té com un període de reflexió personal, en el qual, també es practica el dejuni i l’abstinència, i que serveix per a preparar-se per a la Setmana Santa.
La duració de la quaresma té origen en el simbolisme del nombre quaranta que es tenia com a símbol de plenitud. Així, quaranta dies són els que van durar el Diluvi, els dies que van passar Moisès i Elies a la muntanya, els dies que Jesús va dejunar al desert, etc.
La Quaresma comença amb el dimecres de Cendra, amb la imposició de cendra al front, que ens recorda que som pols, Aquest ritual catòlic data des de finals del s.II. La seva data canvia cada any, segons les fases de la Lluna. Així, sempre cau entre el 4 de febrer i el 10 de març (aquest any ha caigut al 26 de febrer), i acaba en el dia de Pasqua, que sempre cau entre el 22 de març i el 25 d’abril (aquest any cau el 12 d’abril).
L’abstinència es practica tots els divendres i consisteix en no menjar carn, i el dejuni consisteix en menjar austerament el dimecres de Cendra i tots els divendres de Quaresma, inclòs el Divendres Sant. Tot i que ara les costums s’han relaxat molt.
Aquest gravat popular del s.XIX representa la Quaresma. Les set cames signifiquen les set setmanes de durada. També li diuen la bacallanera.
Imma Nadal

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

La psicomotricitat a la Llar d’Infants
119 views
119 views

La psicomotricitat a la Llar d’Infants

Llar d'Infants Les Oliveres - 28 de febrer de 2024
Rua del carnestoltes de l’Institut Gerbert d’Aurillac
137 views
137 views
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com