0 Shares 673 Views

Públic versus privat.

24 de novembre de 2021
673 Views
Per: Josep Sanfeliu Imatge: Istock.com

 

Energies, comunicacions, educació, sanitat … podríem fer una llarga llista de tot allò que es pot ubicar o be al sector públic o be al sector privat. Lògicament qualsevol de les dues opcions te els seus defensors i els seus detractors.

El que ha de ser públic o privat, o com també diuen algunes veus, el que podria ser de gestió compartida, te un llarg recorregut de discussió i sobretot de negociació. Per començar caldria definir que pot ser o tindria que ser públic i que pot ser privat. La posició de cada un de nosaltres, es defineix d’acord amb interessos i creences personals i/o amb les simpaties econòmiques o polítiques que tinguem amb algun dels coneguts, que no sempre prestigiosos, defensors o detractors de cada alternativa.

Ja se que els “experts” em titllaran d’innocent o ignorant o fins i tot de creure en utopies, però si una cosa tinc clara, es que qualsevol gestió de qualsevol sector si es viable en el sector privat, es viable en el sector públic, es més, si no oblidem que el sector públic no ha de repartir dividends, el resultat financer a l’àmbit del sector públic podria ser fins i tot mes avantatjós pel ciutadà.

Per conèixer quina es la diferencia real entre ambdues opcions, ho tindrien que explicar els polítics que van tenir tan interès en privatitzar-ho tot. La realitat es que s’ha privatitzat quasi tot i els ciutadans, les persones, veiem i patim cada dia les mancances d’un sistema privat que lògicament nomes te una finalitat, engreixar els dividends dels seus socis capitalistes i on massa sovint hi acaben “treballant” alguns polítics.

Si el que s’ha privatitzat funciona be, o sigui bona gestió, bones inversions i com a resultat bons beneficis, aquests es queden al sector privat, però si hi ha alguna incidència, si s’ensopega amb algun imprevist, o una mala gestió, es pretén, i massa sovint passa, buscar algun camí per retornar la empresa o servei en qüestió, cap al sector públic i que ho acabem pagant els usuaris, ho acabem pagant els ciutadans.

Pensem-hi una miqueta, continuem amb els serveis basics controlats pel sector privat o treballem per una utopia, treballem per aconseguir una societat on els beneficis, siguin monetaris o socials, beneficiïn realment als ciutadans?

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Fases Campionats de Catalunya
66 views
66 views

Fases Campionats de Catalunya

ASFE - 3 de juny de 2023
Horaris ASFE del cap de setmana
40 views
40 views

Horaris ASFE del cap de setmana

ASFE - 2 de juny de 2023
Secció FC Fruitosenc
81 views
81 views

Secció FC Fruitosenc

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 2 de juny de 2023
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com