0 Shares 253 Views

Psicooncologia: com enfrontar-se psicològicament davant el diagnòstic de càncer de mama

19 d'octubre de 2020
253 Views

Per: bellezaactiva.com / AMIC 

Un any més posem els nostres ulls en el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama. Avui dediquem la nostra atenció a l’estat psicològic de la dona a la qual se li ha diagnosticat càncer de mama: parlarem de la psicooncologia. Per a això recorrem a GrupoLaberinto Salud y Psicología.

Com afirmen els psicòlegs de GrupoLaberinto, «juntament amb els aspectes físics associats al càncer de mama, és també molt important atendre l’estat psíquic de la pacient i dels seus relatius». Per això ens parlen de la Psicooncologia, una teràpia psicològica específica per a pacients que sofreixen aquesta malaltia. Perquè un determinat estat mental pot influir seriosament en la nostra salut i la dels quals ens envolten.

Què és la psicooncologia

Es tracta de la branca de la psicologia de la salut que s’ocupa d’atendre els pacients afectats pel càncer i a les seves famílies. És important destacar que aquesta teràpia no cura aquesta malaltia i que no és una alternativa a cap tractament tradicional. La psicooncologia té com a principal objectiu tractar les relacions entre els estats mentals i el comportament de les pacients en l’evolució del càncer.

El xoc després del diagnòstic és el primer impacte emocional, de varis, que la dona ha de gestionar. La paraula càncer espanta molt, per la qual cosa serà normal que existeixin molts dubtes i pors sobre l’evolució, el tractament, el pronòstic… moltes emocions amb les quals bregar en poc temps. De totes, potser, la incertesa sobre la seva salut és la més difícil de gestionar.

Enfrontar-se al càncer de mama

El diagnòstic i tractament del càncer és un esdeveniment altament estressant que pot a mitjà i llarg termini fer que apareguin episodis depressius, tristesa i pensaments intrusius. Està demostrat que molts dels símptomes psicològics i físics que provoca aquesta malaltia poden reduir-se de manera eficaç gràcies a l’ajuda dels psicooncòlegs.

On més existeix deterioració psicològica i emocional és durant el tractament, per les seqüeles físiques i efectes secundaris d’aquest. El cansament, la caiguda de cabell, nàusees i marejos són símptomes que els acompanyen durant un llarg període de temps i generen gran malestar físic afectant la seva qualitat de vida i a la percepció de la seva imatge corporal, tenint conseqüències en la seva autoestima, relacions socials, sexuals i de parella.

Enfrontar-se als canvis

Podria haver-hi canvis en el comportament d’aquestes pacients, com la roba que trien per a vestir-se, evitar mirar-se al mirall o deixar de sortir i aïllar-se, per vergonya i temor al rebuig. La psicooncologia ofereix al pacient un espai privat d’alleujament emocional per a expressar els seus sentiments, reconèixer-los i, sobretot, acceptar-los. Eleva l’autoeficiència i el control del pacient perquè aquest busqui possibles solucions als seus problemes.

El suport social és molt important. Les sessions de psicooncologia ajuden a una millor comunicació amb els familiars i el personal mèdic per part del pacient. Després de superar aquesta experiència, poden haver-hi un gran aprenentatge, canvi de prioritats i una visió de la vida més rica i positiva.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Copa Bages
29 views
29 views

Copa Bages

Redacció - 24 de setembre de 2021
Horaris ASFE SFB
740 views
740 views

Horaris ASFE SFB

Redacció - 24 de setembre de 2021
Editorial 1563.
82 views
82 views

Editorial 1563.

Redacció - 24 de setembre de 2021
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com