El pati de l’Institut Gerbert d’Aurillac té una gran superfície (1,6 hectàrees, aproximadament), per la qual cosa se’n pot treure molt rendiment. Un 30% d’aquesta superfície és ocupat per instal·lacions esportives, un 10% està pavimentat i el 60% restant és terreny on poden viure les plantes. En aquest terreny, actualment hi ha un hort d’uns 140 m2 que treballen els alumnes, plantes llenyoses (arbres, arbustos, mates i lianes) de 52 espècies diferents, una timoneda que fa uns 6 m2 i una gran extensió d’herbassar compost per una trentena d’espècies, com a mínim. També hi ha força espècies d’animals.
El Projecte Pati Viu té com a objectiu principal fer augmentar la diversitat geològica i la biodiversitat del pati per tal que esdevingui una bona eina per a la didàctica de la natura. Es tracta de transformarlo en un petit jardí botànic amb mostres de roques variades, prou grosses perquè puguin servir de bancs, i de fer-hi actuacions que atraguin el animals (penjar-hi caixes niu, per exemple). El nostre desig i la nostra il·lusió és que el Departament d’Educació faci seu el Projecte Pati Viu i que en promogui la realització en els centres educatius que depenen d’ell.
L’augment de la diversitat geològica del pati de l’Institut Gerbert d’Aurillac es va fer realitat l’octubre de l’any passat amb la col·locació de 20 blocs de roques procedents de diferents indrets de Catalunya. Dins d’aquesta col·lecció, hi ha els següents 8 tipus de roques: tonalita (roca molt semblant al granit), basalt, conglomerat, gres (=pedra sorrenca), calcària bioclàstica marina, calcària micrítica lacustre, guix i pissarra. De les 20 mostres, n’hi ha 5 que contenen fòssils evidents i 3 que presenten ondulacions fossilitzades de la sorra del fons del mar que cobria el Bages fa uns 38 milions d’anys. Molt aviat, a la col·lecció esmentada hi haurà 11 cartells explicatius.
L’empresa Gonzalo Garcia, SA va donar totes les mostres citades menys les dues mostres de guix, que van ser donades per Knauf Group. Gonzalo Garcia, SA va fer gratuïtament el trasllat i la col·locació de totes les mostres. La comunitat educativa de l’Institut Gerbert d’Aurillac està molt agraïda al seu gerent, el Sr. Gonzalo Garcia Juvé, per la seva gran generositat i per haver dirigit el procés de transport de les mostres, el qual va requerir la construcció de tres rampes de terra, dues de les quals es mantenen i fan que diferents parts del pati estiguin ben comunicades. També agraeix la donació de dues mostres de guix feta per Knauf Group.
L’augment de la biodiversitat es va fer realitat al març de l’any passat i s’està fent realitat durant el present mes de març amb la plantació per part d’alumnes de l’Institut de nombroses espècies de plantes llenyoses (arbres, arbusts, mates i lianes), la gran majoria de les quals són autòctones del Bages. L’any passat es van plantar 3 oms híbrids resistents a la grafiosi, 3 àlbers, 1 auró negre, 2 freixes de fulla petita, 1 roure martinenc i 2 llentiscles, i aquest any s’han plantat o es plantaran molt aviat 20 llentiscles, 1 garric, 5 alzines, 2 galzerans, 1 aladern, 2 aladerns falsos, 1 arboç, 2 marfulls, 1 matabou, 1 lligabosc mediterrani, 6 roures martinencs, 1 auró negre, 1 auró blanc, 1 blada, 1 servera, 1 tortellatge, 1 moixera de pastor, 1 arç blanc, 1 olivereta, 1 sanguinyol, 1 corner, 1 vidalba, 1 espina cervina de fulla petita, 1 lligabosc etrusc, 1 pi pinyer, 2 espernallacs, 1 olivera, 1 avellaner, 1 nesprer del Japó, 1 magraner, 1 prunera, 1 figuera, 1 albercoquer, 1 cirerer, 1 caquier. Els llentiscles i el garric s’han plantat al voltant de la tanca que separa el pati de l’exterior. A les alzines i a les 7 espècies que les segueixen se’ls ha assignat un espai on es vol recrear un alzinar del Bages. Als roures i a les 12 espècies que els segueixen se’ls ha assignat una àrea relativament humida en la qual es vol recrear una roureda del Bages. Les 9 darreres espècies són arbres fruiters que s’han plantat prop de l’hort.
La plantada d’aquest any més la de l’any passat sumen 79 plantes llenyoses de 37 espècies diferents. Abans de fer les plantades de 2024 i 2025, al pati ja hi havia 4 de les espècies de plantes llenyoses esmentades i 15 que no s’han citat. Aquestes 15 espècies són: pi blanc, lledoner, ametller, til•ler argentat, roure turc, pomera ornamental, avet de Mas Joan, freixe de Pensilvània, pollancre, esbarzer, esparreguera boscana, romaní, olivarda, heura i farigola. Per tant, actualment hi ha al pati plantes llenyoses de 52 espècies diferents. La nostra intenció és continuar plantant més espècies vegetals per tal de fer augmentar la biodiversitat, sobretot a les zones més properes a la tanca que separa el pati de l’exterior.
Lídia Ribas i Florenci Vallès