0 Shares 476 Views

Parlem amb DOLORS HOMS

9 de juny de 2022
476 Views
Fotos: Arxiu particular

La Dolors Homs de calçats Prat, una persona entranyable i única i un comerç històric, la sabateria del poble, parlem amb l’ “alma mater” de “Cal Samutxín”

MONTPEITÀ.- Dolors, el vostre negoci ha esdevingut història viva d’aquest poble i tot sembla indicar que així continuarà sent, com foren els inicis?

DOLORS.– Remuntem-nos a l’any 1963, any en què em caso amb el Joan Prat, desseguida pensem en muntar algún tipus de negoci, i a través dels contactes amb el Cantarell de Manresa, muntem, el 1968 un taller de reparació de bicicletes, també hi havia molt lligam amb el món de les motos, fins i tot jo hi anava en moto a aquella època, concretament amb una de trial. Veient que funcionava força bé, decidim fer una ampliació de l’oferta i ens posem, també, a vendre joguines. Ja al 1970, anem més enllà i afegim sabateria, llavor inicial del què més endavant esdevé només sabateria.

Perquè sabateria?

Jo havia entrart en contcte amb el món del calçat a Artés, per un viatjant de sabateria que venia allà al costat on jo vivia, i alguna cosa en sabia, així que ens vàrem animar a incorporar aquest article que és, al final, el que ha anat continuant fins al dia d’avui i en el que ens vàrem centrar del tot després de deixar de vendre joguines, que va ser quan va obrir el supeco i ja no vàrem poder competir en aquest terreny.

I fins avui, ja són 51 anys

I esperem que siguin molts més, doncs ara és el meu fill Albert qui porta les regnes del negoci. Encara conservo el paperet on anotava els parells que veniem cada any, el primer, després d’brir l’any 70, és el resultat de tot l’any, que ja comprèn 1971. El primer any vàrem vendre 1.421parells de sabates. Durant tots aquests anys hem obert dues sabateries més, una a Artés fa 33 anys i una a Moià ara fa 10 anys.

 

Quin és l’article dins la sabateria que us funciona millor?

Més que article, parlaria de tipus de client. Tot allò relacionat amb calçat infantil és bastant ruinós i arriscat, doncs s’ha de disposar de molt tallatge d’un mateix article, en quitxalla ens trobem des del número 18 fins al 34 o 35. Pel què fa al calçat masculí adult, he observat que els homes, bàsicament compren sabates en temps de rebaixes i les fan durar molt, per tant, la part més rendible és, sens dubte el calçat de dona, varien molt més i també el gasten molt més.

També cal destacar alguns articles de calçat esportius com els de les marques Skecher i Nike

Calçats Prat Homs, però tothom coneix la botiga de Sant Fruitós com “Cal Samutxín”, d´ón prové aquest nom?

La qüestió, tot i que és una mica difusa, ve de principis de la dècada de 1830, durant la primera guerra carlista, quan avantpassats del meu home vàren donar refugi, allà on avui hi ha el Banc de Sabadell, a un refugiat rus de cognom Samuxin, és aquí on es comença a parlar dels de Cal Samutxín.

És potser aquest esperit d’ajudar al pròxim el que us ha dut a fer donacions solidaries, com la recent donació de 500 parells de sabates (500!!!) per Uganda.

Moltíssimes gràcies, Dolors, ens seguim veient per Cal Samutxin per molts anys.

 

Gràcies a vosaltres

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com