0 Shares 549 Views

Origen de la paraula gnòstic.

9 de setembre de 2020
549 Views

Per: Imma Nadal –

Gnòstic és una paraula que ve del grec, tot i que alguns diuen que ve de més antic, dels vedes. Però, qui la prendre/actualitzar va ser Thomas Henry Huxley al 1869.

El jove Thomas Henry Huxley (1825-1895) —coetani de Charles Darwin— i fill d’un professor de matemàtiques que no li va poder pagar estudis universitaris, s’havia convertit en un prodigi en l’àmbit científic, autodidacta, i que va esdevenir en un anatomista prestigiós. L’anomenaven el nen prodigi. Ja als 19 anys va descobrir una capa del fol·licle pilós, que cap biòleg havia imaginat que existís. Des de llavors, es coneguda com la “capa d’Huxley”. Va fer més descobriments que li valgueren per a ser nominat membre d’honor de la Royal Society i, posteriorment, president d’aquesta mateixa entitat.

Per altra banda, Huxley admirava a Charles Darwin (1805-1882), tot i que no eren ben bé de la mateixa generació i no van arribar a ser grans amics, sí que tenien un “problema” en comú: eren ateus. Dir que erets ateu en la societat anglesa, com també a l’Europa del segle XIX era molt perillós. Si T. Huxley hagués expressat públicament que era ateu quasi amb tota seguretat hauria estat expulsat de la Royal Society. De la mateixa manera, Darwin, tot i venir de família acomodada, igualment hagués estat expulsat del Royal Geographical Society.

Per aquesta raó, Charles Darwin va guardar 20 anys en un calaix, la seva exposició de “L’origen de les espècies”, per por a la foguera del desprestigi social. Fins que va aparèixer un tal Alfred Rossell Wallace que també havia fet expedicions naturistes però no pagades pel seu “papà”, com era el cas de Darwin, sinó que Wallace venia rèptils, papallones, etc.. a col·legis i Universitats i, amb això, es pagava els seus viatges. Wallace va enviar a la Royal Society un estudi: “l’origen de les espècies mitjançant la selecció natural” i que venia a dir el mateix que Darwin. Ups!… va ser llavors que Darwin es va espavilar perquè, el tal caçapapallones de Wallace, no li aixafés el seu descobriment sobre la Teoria de la Evolució.
Darwin hauria publicat molt abans el seu estudi “l’origen de les espècies” però el desprestigi social al qual Darwin tenia por, sabia que vindria de part de l’Església, la qual el tractaria d’heretge. Ell sabia que això de dir, sense dir-ho directament, que l’home venia del mono, l’exposava a crítiques ferotges. Wallace, però, el forçà a moure fitxa.

Així doncs, la Royal Society, fent gala de la seva equanimitat, va considerar presentar els dos treballs a la vegada. El treball de A. Wallace, amb només 20 pàgines va tenir el seu moment de glòria però; el de C. Darwin, amb centenars de pàgines millor escrites i documentades, va catapultar al pobre Wallace a l’oblit (tot i que Wallace venia a dir el mateix que Darwin).

Tornant a T. Huxley, aquest, finalment, va trobar la solució al problema per no haver de declarar-se ateu (no creure en Déu) i així no ser marginat: va encunyar la paraula Gnòstic. T. Huxley va declarar públicament que era gnòstic. Així mateix C. Darwin i molts altres de la època també ho van fer, per salvar-se de les fúries de l’Església d’aquell moment. L’Església va quedar una mica descol·locada i va tardar molts anys en reaccionar.

Definició de Gnòstic: tot i no podent afirmar l’existència de Déu, consideren que és un coneixement que se’ls escapa, de manera que, tampoc el poden negar.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com