0 Shares 682 Views

Mor Pere Casaldàliga.

8 d'agost de 2020
682 Views

Bisbe dels pobres i veu dels indígenes del Brasil.

Ha mort Pere Casaldàliga a Sao Paulo, el Brasil, on el bisbe català es trobava treballant en projectes humanitaris i d’ajuda als més vulnerables. En els últims dies el bisbe català havia vist agreujat el seu estat de salut, ja malmès per culpa de la malaltia de Parkinson. Finalment, ha mort als 92 anys aquest dissabte 8 d’agost.

Casaldàliga va ser un dels pioners de la teologia de l’alliberament i la seva ordenació com a bisbe ja donava idea de com vivia l’Església aquest sacerdot català, nascut a Balsareny l’any 1928.

Casaldàliga va arribar al Brasil l’any 1968 per fundar una missió a l’estat de Mato Grosso i ja no va tornar mai més a Catalunya. Vinculat a la teologia de l’alliberament, el balsarenyenc mai no va deixar de defensar les comunitats indígenes del país.

“Davant d’un poble, expulsat de la seva terra, perseguit, oprimit. Nosaltres, com a Església de Jesús, només podem seguir el mateix camí del poble, viure també marginats, incompresos potser, de la mateixa Església, qui sap, perseguits, i si fos necessari arribar fins a la sang, com el poble també generalment hi arriba.”

Casaldàliga va arriscar la seva vida, el van amenaçar de mort, precisament per assenyalar clarament els culpables de les misèries que pateixen els camperols. Els latifundistes del Mato Grosso acaparen la immensa majoria de les terres, expulsant indígenes quan els fa falta, i tracten els seus peons gairebé com esclaus.

Pere Casaldàliga va rebre el 2006 de mans del president Maragall el Premi Internacional Catalunya, un guardó que reconeixia la tasca feta durant 40 anys per defensar les comunitats indígenes de l’explotació dels terratinents. Redacció/Agències

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Un matí de diumenge.
18 views
18 views

Un matí de diumenge.

Redacció - 17 d'octubre de 2021
Les tres pedres
17 views
17 views

Les tres pedres

Redacció - 16 d'octubre de 2021
F.C. Fruitosenc. Secció 4 Tocs
1012 views
1012 views

F.C. Fruitosenc. Secció 4 Tocs

Redacció - 16 d'octubre de 2021
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com