0 Shares 1024 Views

Mor Pere Casaldàliga.

8 d'agost de 2020
1024 Views

Bisbe dels pobres i veu dels indígenes del Brasil.

Ha mort Pere Casaldàliga a Sao Paulo, el Brasil, on el bisbe català es trobava treballant en projectes humanitaris i d’ajuda als més vulnerables. En els últims dies el bisbe català havia vist agreujat el seu estat de salut, ja malmès per culpa de la malaltia de Parkinson. Finalment, ha mort als 92 anys aquest dissabte 8 d’agost.

Casaldàliga va ser un dels pioners de la teologia de l’alliberament i la seva ordenació com a bisbe ja donava idea de com vivia l’Església aquest sacerdot català, nascut a Balsareny l’any 1928.

Casaldàliga va arribar al Brasil l’any 1968 per fundar una missió a l’estat de Mato Grosso i ja no va tornar mai més a Catalunya. Vinculat a la teologia de l’alliberament, el balsarenyenc mai no va deixar de defensar les comunitats indígenes del país.

“Davant d’un poble, expulsat de la seva terra, perseguit, oprimit. Nosaltres, com a Església de Jesús, només podem seguir el mateix camí del poble, viure també marginats, incompresos potser, de la mateixa Església, qui sap, perseguits, i si fos necessari arribar fins a la sang, com el poble també generalment hi arriba.”

Casaldàliga va arriscar la seva vida, el van amenaçar de mort, precisament per assenyalar clarament els culpables de les misèries que pateixen els camperols. Els latifundistes del Mato Grosso acaparen la immensa majoria de les terres, expulsant indígenes quan els fa falta, i tracten els seus peons gairebé com esclaus.

Pere Casaldàliga va rebre el 2006 de mans del president Maragall el Premi Internacional Catalunya, un guardó que reconeixia la tasca feta durant 40 anys per defensar les comunitats indígenes de l’explotació dels terratinents. Redacció/Agències

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Eleccions al parlament de Catalunya
87 views
87 views

Eleccions al parlament de Catalunya

Redacció - 17 de maig de 2024
Editorial 1689
1380 views
1380 views

Editorial 1689

Redacció - 17 de maig de 2024
Secció FC Fruitosenc: Sense miracle
1227 views
1227 views

Secció FC Fruitosenc: Sense miracle

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 16 de maig de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com