0 Shares 91 Views

Més de 70 activitats a la Catalunya Central per celebrar el Dia Internacional dels Museus

14 de maig de 2024
91 Views

  1. Sota el lema ‘Museus per a l’educació i la investigació’, es vol destacar el paper de les institucions museístiques com a espais vitals de formació i recerca
  1. Enguany coincideix amb la Nit dels Museus, que també se celebrarà el 18 de maig
  1. L’any 2023 els museus catalans van rebre 20,4 milions de visitants, un 15,5% més que l’any anterior

El Dia Internacional dels Museus, 18 de maig, és l’esdeveniment més important que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM). Aquesta iniciativa cultural té com a objectiu principal conscienciar sobre el fet que els museus són un important mitjà per a l’intercanvi cultural i l’enriquiment de les cultures.

Aquesta edició del Dia Internacional dels Museus se celebra sota el lema triat per l’ICOM ‘Museus per l’educació i la investigació’. Es vol fer èmfasi en el paper fonamental de les institucions museístiques a l’hora de proporcionar una experiència educativa holística i reconèixer la seva contribució a la investigació, proporcionant una plataforma per l’exploració i la difusió de noves idees.

L’agenda del DIM 2024 assoleix la xifra més alta d’activitats fins a la data, amb més de 300 activitats arreu del territori, entre les quals hi ha visites guiades i teatralitzades, tallers familiars, concerts i espectacles de dansa o poesia i entrada lliure als museus catalans.

Com cada any, des del Departament de Cultura s’ha impulsat una campanya gràfica que s’ha posat a l’abast de tots els museus perquè puguin fer difusió de les seves activitats amb motiu de l’esdeveniment. Així mateix, s’ha habilitat un espai web que recull tota l’activitat organitzada pels museus catalans.

Indicadors dels museus catalans 2023

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, la Generalitat publica els indicadors dels museus catalans del 2023. El 2023, els museus registrats i les col·leccions obertes al públic van incrementar un 15,5% els seus visitants respecte a 2022, sumant un total de 20,4 milions de visitants.

D’altra banda, durant el 2023 es van inscriure al Registre de Museus tres nous equipaments: la Fundació Mas Miró, de Mont-roig del Camp; el Museu del Port de Tarragona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. Anteriorment, les dues primeres eren col·leccions obertes al públic i, la darrera, extensió del Museu de Granollers.

Activitats a la Catalunya Central

Els museus de la Catalunya Central han organitzat més de 70 activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus. El nombre d’activitats s’anirà ampliant i actualitzant durant aquesta setmana al portal web del Patrimoni Cultural de Catalunya.

A la Catalunya Central, el dissabte 18 de maig el MEV, Museu d’Art Medieval (Vic) fa jornada de portes obertes i organitza diverses activitats durant el Dia i la Nit, entre les quals destaca la presentació de la nova recepció del Museu, que ha comptat també amb el suport del Departament de Cultura. També es podrà fer ioga a les sales del museu, gaudir d’espectacles de música, dansa i poesia, visites guiades i tallers familiars.

Al Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, seu del MNACTEC, es faran visites guiades a l’antiga fàbrica de ciment Asland i a la colònia industrial, així com la Nit dels Ratpenats, que permetrà visitar la fàbrica en horari nocturn i observar i conèixer aquests petits mamífers alats.

Tota la informació del Dia Internacional dels Museus i de la Nit dels Museus es pot consultar al web de l’esdeveniment. Aquest recull la programació que han organitzatequipaments museístics de municipis d’arreu del territori. Una agenda que es pot filtrar per dia, per tipologia d’activitat, per tipus de públic al qual s’adreça i per municipi. A més, per fer-ho més accessible, les activitats es poden cercar en un mapa geolocalitzat.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Editorial 1690
1461 views
1461 views

Editorial 1690

Redacció - 24 de maig de 2024
Secció FC Fruitosenc: Liders… i la salvació al sac!
1264 views
1264 views

Secció FC Fruitosenc: Liders… i la salvació al sac!

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 22 de maig de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com