0 Shares 114 Views

Marges, erms i altres elements oblidats del paisatge rural

3 març, 2021
114 Views
text: Santi Guallar /Som Natura Pla de Bages Fotos: Sergi Fernández Soto

Marges, bardisses, herbassars, erms, guarets, pradells, bosquets són elements que proporcionen varietat al paisatge i l’embelleixen però que han anat desapareixent amb la intensificació de l’agricultura. Tanmateix, no només tenen un valor estètic sinó que juguen molts papers en el funcionament del medi natural. En primer lloc funcionen com camins que connecten poblacions d’animals i plantes que han quedat separades. En segon lloc són un reservori de plantes escasses, com ara orquídies -de les quals s’han trobat 11 espècies al municipi de Sant Fruitós només en el darrer any, entre les quals l’Home penjat de la foto- i de plantes d’interès ornamental i culinari, com el timó o l’esparreguera.

 

Home penjat Foto: Sergi Fernández Soto

També proporcionen aixopluc i aliment per a la fauna. Així, la majoria d’espècies d’ocells de zones agrícoles fan el seu niu en marges, bosquets i bardisses. En erms i guarets també es concentra la majoria d’ocells agrícoles en perill d’extinció, com ara el botxí. Així mateix, la majoria d’espècies de papallones depenen de les plantes d’aquests espais, com ara la Papallona reina, les erugues de la qual depenen del fonoll.

Eruga papallona reina Foto: Sergi Fernández Soto

 

Però aquests elements del paisatge no només afavoreixen la fauna i la flora salvatge, també ens proporcionen serveis directes als humans. Podem esmentar per exemple que les abelles i abellots pol·linitzen arbres fruiters; que els ocells i els incomptables insectes i aranyes que hi viuen fan un control natural de les plagues dels camps; que els arbres donen ombra al llarg dels camins durant l’estiu; que els marges naturals o naturalitzats dels conreus redueixen la pèrdua de sòl per erosió; o que els arbustos dels marges de les carreteres absorbeixen el soroll i la contaminació que produeix el transit.

La propera vegada que mireu els paisatges de Sant Fruitós fixeu-vos en la vegetació de camins i marges, en els camps en repòs o abandonats i penseu en totes les funcions que realitzen i els serveis que ens presten de forma totalment gratuïta, potser deixareu de veure terrenys abandonats coberts de males herbes i començareu a admirar la seva subtil bellesa, la diversitat d’animals i plantes que hi viuen, i sobre tot la seva presència beneficiosa i utilitat.

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com