0 Shares 346 Views

Lluís Companys: fa 80 anys de la seva execució.

18 d'octubre de 2020
346 Views

Per: S.L. ERC-Sant Fruitós.-

En commemoració de l’aniversari de l’afusellament del President Lluís Companys, cada 15 d’octubre la Secció Local d’ERC a Sant Fruitós de Bages organitza un acte que consisteix en llançar unes salves i en llegir un breu text al·legòric que ens faci recordar al President de la Generalitat assassinat pel franquisme i per reivindicar els anhels d’independència del poble de Catalunya.

En Lluís Companys va ser arrestat per sis agents de la policia de l’exercit alemany a La Baule, a la Bretanya francesa, el 13 d’agost de 1940. Va ser lliurat a les autoritat franquistes a finals d’aquell mateix mes i, un cop a Madrid, va ser torturat i vexat. El 3 d’octubre va ser traslladat a Barcelona, on l’esperava un consell de guerra sense cap garantia legal. El consell de guerra contra Lluís Companys es va celebrar el 14 d’octubre. Va durar una hora i, al cap d’una estona, el tribunal va fer públic el veredicte:

Fallamos, que debemos condenar i condenamos, al exPresidente del disuelto Gobierno de la Generalidad catalana, Luis Companys Jover, como responsable en concepto de autor por adhesión del expresado delito de rebelión militar, a la pena de Muerte”.

 

El dia 15 d’octubre de 1940, a trenc d’alba, el President Lluís Companys era afusellat, descalç, cridant PER CATALUNYA!!, just abans de caure al terra.

 

 

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Juguem? En català?
45 views
45 views

Juguem? En català?

Redacció - 25 de gener de 2022
Frase de la setmana. Ricard Bofill
1769 views
1769 views

Frase de la setmana. Ricard Bofill

Redacció - 24 de gener de 2022
L’AMIC estrena nova web
56 views
56 views

L’AMIC estrena nova web

Redacció - 23 de gener de 2022
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com