0 Shares 706 Views 1 Comments

Lire Barcelone convida a descobrir la Barcelona actual a través d’un passeig literari

2 de juliol de 2020
706 Views 1

Per: Edicions Trabucaire –

El llibre presenta la Barcelona d’avui dia mitjançant una selecció de novel·les d’expressió catalana (Mercè Ibarz i Marta Rojals), castellana (Milena Busquets i Eduardo Mendoza) i francesa (Mathias Énard i Grégoire Polet)
Escrit pel periodista David Clusellas, Lire Barcelone ha estat publicat per l’editorial nord-catalana Trabucaire, que ja ha començat a distribuir-lo a França. També es distribuirà al Principat a través de Nordest Llibres

Com és la Barcelona d’avui dia?
Com la veuen els escriptors que l’han descrita? Com l’han representada les literatures que més han contribuït a internacionalitzar-ne la imatge? Existeix una mirada pròpia sobre la Barcelona actual? Aquestes són algunes de les preguntes que formula i respon el llibre Lire Barcelone, un assaig divulgatiu que també vol ser una passejada literària per la capital catalana a través dels textos que n’han determinat la representació.

A través d’una selecció de novel·les, Lire Barcelone es capbussa en la narrativa de sis autors: dos d’expressió catalana (Mercè Ibarz i Marta Rojals), dos d’expressió castellana (Milena Busquets i Eduardo Mendoza) i dos d’expressió francesa (Mathias Énard i Grégoire Polet). El període que s’hi descriu s’estén des de la vigília del Fòrum Universal de les Cultures fins a la Barcelona dels Indignats i les grans manifestacions independentistes. El lector hi trobarà un gran mosaic de personatges, situacions i espais que caracteritzen la Barcelona contemporània i que podrà reconèixer.

Lire Barcelone també és una reflexió sobre l’aportació que la literatura fa a la societat de manera que el lector pugui participar a l’anàlisi del temps històric.

Barcelona, la capital moderna
Però la reflexió de Lire Barcelone no només se centra en la mirada actual, sinó que també intenta aprofundir en la idea de modernitat, un concepte que Barcelona duu inscrit al seu ADN. Metròpoli de referència a la Mediterrània occidental, la capital de Catalunya s’ha emmirallat històricament en les grans capitals europees i, de manera especial, en París. És per aquest motiu que Lire Barcelone redescobreix la vocació de modernitat de la ciutat i l’inscriu en la llarga tradició que neix amb el Modernisme. Barcelona és, avui dia, una ciutat moderna? Què en queda de l’eufòria expansiva dels Jocs Olímpics? Barcelona és un referent internacional o bé només ho és per a si mateixa? Hi ha hagut una renovació creativa després del Fòrum Universal de les Cultures? Com ha afectat tot això la vida dels barcelonins? Encara es pot viure a Barcelona després de la crisi financera i immobiliària? La modernitat de Barcelona contribueix al progrés social o bé només és un reclam per a turistes? En aquest sentit, Lire Barcelone contribueix al debat actual sobre el model de ciutat i dona arguments i idees per trobar-hi respostes.

L’autor: David Clusellas
Nascut a Avinyó (Bages) el 1979, i santfruitosenc d’adopció, David Clusellas i Codina és periodista i escriptor. Diplomat en Estudis Europeus per la Universitat de la Sorbona-Nova de París, llicenciat en Comunicació audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i màster en Literatura Comparada per la Universitat de Borgonya.

Ha treballat en diferents mitjans de comunicació barcelonins, com a ara Catalunya Cultura i Ràdio Estel. Premi Rosalia Rovira de Comunicació el 2000. Ha codirigit el curtmetratge musical Compàs Compartit (2002), Premi Pepón Coromina-AV FAD a la millor producció. És membre dels col·lectius literaris «Narradors Centrals» i «Lola Palau», amb qui ha publicat els reculls de narracions De tot cor (2012), Tot és possible (2014) i Que Déu ens agafi confessats (2018). Des del 2017, viu a Perpinyà i treballa a l’Euroregió Pirineus Mediterrània.

1 Comentari

  1. Fantàstica i original lectura, una molt bona visió de Barcelona a través de la literatura.

    Reply

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com