El proppassat dia 27 de gener, un grup d’alumnes de 1r de batxillerat de la matèria d’Història del Món Contemporani de l’institut Gerbert d’Aurillac vam anar a Manresa, al claustre del Museu Comarcal de Manresa, per tal de participar juntament amb alumnes d’altres instituts en els actes d’homenatge del dia internacional en memòria de les víctimes de l’holocaust.
Enguany, la commemoració es va dedicar especialment a les dones deportades als camps d’extermini nazis, amb la intervenció de la presidenta de l’Amical de Ravensbrück, Sra. Anna Sallés, i del Sr. Enric Garriga, president de l’Amical de Mathausen i d’altres camps.
Al llarg de l’acte va prendre la paraula l’alcalde de Manresa, el Sr. Valentí Junyent, la regidora d’educació de Sant Fruitós de Bages, la Sra. Núria Clarella, així com representants de diverses institucions bagenques com la Casa per la solidaritat i la pau Flors Sirera, l’Escola d’Art de Manresa o Foto Art Manresa.
L’alumnat hi va participar amb la lectura de fragments del llibre K.L. Reich de Joaquim Amat-Piniella i del poema “Morir a Ravensbrück” de Montserrat Roig, així com d’una cita de Neus Català. A més a més, quatre alumnes del nostre institut van interpretar les Corrandes de l’exili, dues van cantar mentre les altres acompanyaven amb la flauta travessera i la guitarra.
L’acte també va servir per inaugurar dues exposicions relacionades amb els drets humans. La primera s’anomena “Camps: camins de pau” i s’exposa al mateix Museu Comarcal de Manresa. Es tracta d’una instal·lació interactiva sobre l’experiència dels camps de concentració tot buscant paral·lelismes entre la memòria històrica i el moment actual. Això es fa amb un diàleg entre la mirada de fotògrafs de Foto Art Manresa, amb la col·laboració de l’alumnat que va participar en la visita als camps, i obres del Taller de Gravat de l’Escola d’Art. També recull les aportacions de nens i joves de diferents centres educatius que expliquen el seu compromís d’aprendre de la historia per a construir un futur millor. Les fotografies que hi apareixen pertanyen als alumnes del Projecte Manresa (Catalunya Central) -_Mauthausen que varen visitar els camps de concentració de Mauthausen, Gusen i Ebenseen el maig passat juntament amb els membres de Foto Art que ens van acompanyar. A partir d’activitats participatives dinamitzades des de la Casa de Solidaritat i la Pau Flors Sirera, els joves obren la mirada a la necessitat de prevenir els conflictes i a la importància del paper de les persones en les societats d’acollida.
Aquesta exposició es portarà a la biblioteca de Sant Fruitós de Bages el mes d’abril coincidint amb la inauguració del tercer cicle dedicat al Projecte Mauthausen -Sant Fruitós de Bages. Els actes d’aquest cicle s’estan acabant de gestar amb la regidoria de cultura i d’educació de l’Ajuntament de Sant Fruitós.
La segona exposició s’anomena “Rostres del mediterrani” i es fa a l’Escola d’Art de Manresa. És una proposta artística de la plataforma Stopmaremortum que recull més de 450 rostres d’artistes gràfics d’arreu del món que reflexionen sobre la situació que viuen les persones refugiades que intenten arribar a Europa a través de la mar Mediterrània. El propòsit de l’exposició és posar rostre a les més de 35.000 persones que han perdut la vida en el Mediterrani des de l’any 2000 per tal d’evitar la invisibilització d’aquest fenomen que actualment es practica des de les societats del nord d’aquest mar.
La participació en aquest projecte de la Xarxa mai més es fa amb l’ajut de l’Ajuntament de Sant Fruitós, que participa activament en les diferents activitats. Per a l’institut suposa l’oportunitat que l’alumnat vegi la utilitat i el sentit de la història més enllà de les classes acadèmiques, fent-lo partícip de les principals qüestions de l’Europa i el món actuals.
A la foto: Grup d’alumnes de l’instiutt a l’exposició “Camps: camins de pau”.
Victòria Soler
Professora d’història del món contemporani i coordinadora del projecte.
Les alumnes Mireia Guerrero, Júlia Pardillo, Eva Camps i Marta Caparrós interpretant les Corrandes de l’exili.
Institut Gerbert d’Aurillach