0 Shares 516 Views

L’Institut participa en el Dia Internacional de l’Holocaust

5 de febrer de 2022
516 Views
Per: Alumnes i professores d’història del món contemporani de l’Institut Gerbert d’Aurillac

El passat dijous 27 de gener s’ha inaugurat a la Biblioteca de Sant Fruitós l’exposició “Camins de Pau”, una col·laboració entre Foto Art Manresa i els diferents instituts d’educació secundària que formen part del projecte Manresa-Mauthausen, entre els que hi ha el Gerbert d’Aurillac.
Per què aquesta data? El 27 de gener és el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i, des del Gerbert, volem mantenir molt viva aquesta memòria. És per això que hem aportat el nostre humil granet de sorra elaborant pòsters reivindicatius que també es troben exposats a la Biblioteca. També us volem compartir l’escrit elaborat pel Carlos González, alumne d’Història del Món Contemporani de 1r de batxillerat, que es va llegir a la inauguració de l’exposició:
“No només el racisme o els conflictes polítics serveixen de pretext per cometre grans atrocitats a la història. Simplement, la ignorància o l’amnèsia són suficients per contribuir a que la història es torni a repetir.
Podem posar exemples, com el genocidi de Cambodja (on van morir més de dos milions de persones) o la matança de Srebrenica, a Bòsnia, on es van internar més de 8.000 musulmans en camps de concentració. Podem continuar parlant sobre el genocidi de Ruanda el 1994, on va morir més d’un milió de persones en tres mesos, sense reacció dels països occidentals. Tot i la Convenció de Nacions Unides sobre la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi, creada el 1948, s’han anat produint totes aquestes situacions condemnables.
Encara que aquestes tragèdies s’han pogut originar per diferents causes, totes giren al voltant d’un eix comú: l’odi, que ha sigut el causant de la desgràcia de les víctimes. Però la nostra obligació és mantenir viva la seva memòria. Per això, és imprescindible fugir de la ignorància, aprendre d’un passat no molt llunyà. Entendre que cal conèixer des d’una perspectiva històrica, i analitzar la “lògica genocida” d’aquells temps i dels actuals.
No podem, doncs, permetre’ns ser testimonis muts de la política actual si volem evitar el discurs de l’odi o la falta de respecte en el record de les víctimes, que cal dignificar! En aquest sentit, és important remarcar els espais institucionals de memòria per permetre als afectats directes o familiars propers tenir un dol, fent que serveixi d’eina pedagògica per a pròximes generacions, per a tots nosaltres.
Per tot això, té sentit plenament aquesta exposició, les fotografies, els cartells… Ni podem deixar caure en l’oblit les víctimes de Mauthausen, ni podem permetre que vinguin uns altres Mauthausen.”
Per la seva excel·lent qualitat artística i conceptual, pel record de les víctimes de la II Guerra Mundial i per prendre consciència d’uns fets que no han de tornar, us animem a visitar l’exposició.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Un homenatge ple de tot
117 views
117 views

Un homenatge ple de tot

Redacció - 15 d'abril de 2024
Editorial 1684
981 views
981 views

Editorial 1684

Redacció - 15 d'abril de 2024
Frase de la setmana. Lluís Maicas
7500 views
7500 views

Frase de la setmana. Lluís Maicas

Redacció - 15 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com