0 Shares 1223 Views

Les tombes de Sant Genís de la Vall dels Horts.

19 d'abril de 2019
1223 Views

El municipi de Sant Fruitós de Bages té la sort de comptar, dins el patrimoni cultural català, d’un gran monument romànic, el Monestir de Sant Benet de Bages. Ara hem vist incrementat aquest patrimoni amb les pintures rupestres del neolític, trobades a les Brucardes.
Això no vol dir que hem de deixar perdre una part del patrimoni històric artístic, com pot ser Sant Jaume d’Olzinelles , l’ermita de Sant Valentí del Puig o les tombes de Sant Genís de la Vall dels Horts.
Deixeu-me fer una crida per la salvació de les tombes, que són conegudes pels historiadors i arqueòlegs des del 1910 quan Fortià Solà en va publicar la seva existència. Més tard, Alfred Figueras, els anys 30, també reivindicà la seva catalogació i conservació. L’any 1960, Josep Barberà, del Museu Arqueològic de Barcelona, les inventarià i els arqueòlegs Antoni Daura i Joan Galobart les estudiaren el 1982.
Actualment formen part de l’Inventari de la Generalitat com: CC.AA. Nº03 de Sant Fruitós de Bages i són descrites i detallades: “Lloc d’enterrament d’inhumació col·lectiu en tombes de blocs. Es tracta de dues tombes excavades a la roca, en uns blocs desplaçats i caiguts. Una d’elles es troba tombada de costat i li falten els extrems. Són de tipus “banyera”. La seva orientació segons l’eix E-W i tenen encara l’encaix per a les lloses de coberta i amiden 185 x 40c /175 x 50cm. Es creu que són concretament de l’alta edat mitjana”.
Alguns historiadors han justificat que el fet de trobar-se ubicades lluny dels edificis religiosos com Sant Benet i Sant Genís de la Vall dels Horts, que tenien els seus cementiris al costat de les esglésies, podrien ser unes tombes d’origen jueu. Faria pensar que una família jueva, una mica adinerada, que residia a la Valls d’Horts, va fer construir aquestes tombes per enterrar-hi els seus difunts. Si es pogués demostrar documentalment això encara donaria més importància a aquest jaciment.
Els darrers anys, per l’erosió provocada per la pluja i pels incendis, les tombes s’han anat malmetent, i creiem que si no s’hi actua aviat, acabarà sent només un munt de pedres.
Esperem que el Consistori que surti de les eleccions del 26M, és recordi d’aquest patrimoni en perill de desaparició.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Lliurament del Premi MONTPEITÀ 2023
70 views
70 views

Lliurament del Premi MONTPEITÀ 2023

Redacció - 28 de març de 2024
Editorial 1682
795 views
795 views

Editorial 1682

Redacció - 28 de març de 2024
Juguem amb la llum
52 views
52 views

Juguem amb la llum

Escola CEIP Pla del Puig - 27 de març de 2024
CNL Montserrat – Pel que fa als connectors
314 views
314 views

CNL Montserrat – Pel que fa als connectors

CNL Montserrat - 27 de març de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com