0 Shares 177 Views

Les nostres escoles: Escola Pla del Puig

28 de novembre de 2022
177 Views

El passat dijous 3 de novembre, la pinya de 4t vam rebre la visita sorpresa d’uns nois i noies de l’INS Moianès. Eren 5 alumnes de 1r de Batxillerat Científic, acompanyats per les seves professores. Van venir perquè necessitaven fer un estudi del sistema d’aïllament del so del nou edifici de l’escola, i així poder implementar algunes millores en el seu centre que, segons ens van explicar, està força mal aïllat. Per fer aquestes proves ens van demanar que actuéssim com quan treballem individualment, en silenci; com quan treballem en grup, amb una mica de volum i, per últim, que cridéssim ben fort. Totes aquestes proves les vam fer amb la porta oberta i tancada, amb un mesurador de decibels dins i fora l’aula. Va ser genial!

Però no penseu que això va ser tot… Com que nosaltres els vam ajudar en la seva investigació i sabien que a classe estem treballant la Terra i l’univers, ens van plantejar un repte… Vam veure un fragment d’una de les pel·lícules de Star Wars en el qual hi havia un seguit de naus espacials disparant-se pel mig de l’espai. I ens van preguntar, per una banda, si els làsers d’aquelles naus  podrien viatjar per l’espai i, per l’altra si seria possible sentir el so d’aquelles naus espacials si poguéssim estar en aquella situació.

Ràpidament vam deduir que el làser pot viatjar per l’espai perquè és una llum i la llum del Sol ens arriba cada dia, però no sabíem si el so podia viatjar de la mateixa manera. Així que per descobrir-ho ens van plantejar 2 experiments: l’oscil·loscopi i el telèfon.

Gràcies a aquests 2 experiments vam descobrir que el so, a més d’un emissor i un receptor, necessita un medi per on circular. En el nostre cas, aquest medi és l’aire. Per tant, com que a l’espai no hi ha aire, el so no pot viatjar-hi. Així que, al mig de l’espai, ens seria impossible escoltar el so que fan les naus quan volen, es disparen o exploten… Tot i això, a l’hora de fer una pel·lícula d’aquest estil, com Star Wars, si no se sentís res mentre unes naus es disparen, seria molt avorrit i, per tant, es permeten el luxe de no seguir aquesta llei científica i posar-hi so pel gaudi dels espectadors.

Repte superat!!! Donem les gràcies a la colla de l’INS Moianès, que ens han ajudat molt a seguir aprenent en el projecte de l’univers que estem treballant.

Ara que ja han passat uns dies ens han explicat que les proves de so que han dut a terme al seu institut demostren que tenen un problema amb l’aïllament del so, ja que la quantitat de decibels que han obtingut en les proves és el triple que a la nostra escola.

Esperem que ben aviat posin fil a l’agulla i solucionin el problema.

La pinya de 4t

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Temperatures i pluges mes de gener 2023
32 views
32 views

Temperatures i pluges mes de gener 2023

Redacció - 7 de febrer de 2023
Foto record
53 views
53 views

Foto record

Jaume Grandia - 7 de febrer de 2023
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com