0 Shares 287 Views

L’acusat d’asfixiar la seva exdona a Manresa ho admet i diu que va tenir una reacció “totalment explosiva i irracional”

7 de setembre de 2023
287 Views
Per: Lourdes Casademont/Nia Escolà-ACN

Reconeix haver buscat com matar algú per Internet uns dies abans i diu que ho havia pensat “en molts moments”

L’acusat de matar la seva exdona a Manresa, l’abril del 2021, ha reconegut que va ser ell qui la va embolicar amb paper de film fins que la va asfixiar. Assegura que la seva reacció va ser “totalment explosiva i irracional”, i diu que se sent “avergonyit” i “penedit”. “M’acusava d’haver abandonat les meves filles i volia que deixés de dir-ho i no sé ni com ni per què vaig actuar així”, ha dit. L’acusat també ha admès haver buscat com matar algú per Internet i reconeix que ho havia pensat “en molts moments”, si bé ho ha intentat justificar perquè estava “ofuscat”. En anteriors sessions del judici els testimonis van explicar que estava “molt enfadat” perquè la víctima havia iniciat una relació, un fet que ara l’home ha negat.

La defensa de l’acusat havia demanat la seva absolució el primer dia del judici popular que se celebra a l’Audiència de Barcelona. Aquest divendres, però i després d’escoltar tots els testimonis i proves pericials a la sala durant aquests dies, l’acusat ha reconegut els fets i ha assegurat sentir-se “avergonyit” i “penedit”. Unes frases que ha dit en nombroses ocasions després que la seva advocada li preguntés en diferents moments pel seu estat d’ànim i si se’n penedia.

L’home només ha volgut contestar les preguntes de la seva lletrada i del jurat i ha intentat defensar-se d’algunes de les acusacions que s’havien sentit al judici, entre les quals hi havia els motius que explicarien que acabés matant-la. Mentre alguns testimonis asseguraven que ell “estava molt enfadat” perquè la víctima tenia parella, l’acusat ho ha negat i ha dit que no tenia coneixements de cap relació seriosa i que ell també estava fent la seva vida. “El que em preocupava era l’estat anímic de les meves filles i el que comportava a les seves vides la separació”, ha afegit.

També ha justificat portar paper de film a la motxilla tot dient que tenia pensat recollir objectes del pis familiar, com ara un monitor i fotografies, i que les esposes i guants formaven part del material de feina de vigilant de seguretat. Pel que fa als ganivets que li van trobar, ha dit que era perquè allà també es feia el menjar a vegades.

Un altre aspecte que ha volgut desmentir és l’antifaç que portava la víctima. Ha negat rotundament que li posés i ha dit que era una peça que la dona es posava sovint a casa per maquillar-se. També ha negat que li proposés cap joc de confiança el dia de l’assassinat, si bé li havia comentat per missatge al mòbil com a una excusa per veure’s.

Admet els fets

En relació a l’assassinat, l’acusat ha dit que va ser una acció “fora de control”, “molt explosiva i irracional” i que creia que no volia arribar a aquell extrem. A preguntes del jurat, ha admès que anteriorment havia buscat “en molts moments” per Internet com matar algú. També ha exposat àmpliament com la relació amb ella es va anar deteriorant i ha fet èmfasi en què ella l’acusava sovint de “ser un mal pare” i d’haver trencat la família. Una acusació que també va ha afirmat que va sortir el dia que van anar plegats al pis familiar. “En el moment en què ella em comença a dir això, és un acte fora de control i ni em plantejo què passarà, tinc el film allà i el meu cap relaciona que vull que deixi de dir aquelles coses i potser és perquè prèviament ho havia pensat i ho tenia a la ment però en cap moment volia que passés el que va passar”, ha declarat.

L’acusat s’ha definit com una persona introvertida i ha exposat que després de 20 anys de relació hi havien hagut intents de tornar a ser parella per part de tots dos. “Quan jo veig les meves filles malament, intento reprendre-ho i és veritat que m’hi obsessiono bastant amb això; la seva resposta és que no i les poques respostes que em diu és que ja té altres relacions uns mesos previs al divorci”. També ha admès que s’automedicava amb els antidepressius de la seva mare per poder dormir, però que no recordava si el dia de l’assassinat n’havia pres.

Divergències dels forenses sobre el seu estat mental

Els metges forenses han mostrat divergències en les avaluacions psíquiques de l’acusat. Les professionals de la Medicina Legal de Catalunya han descartat cap trastorn psiquiàtric agut i han assegurat que en tot cas patia un trastorn adaptatiu, “molt freqüent entre la població quan s’afronta un fet estressant vital”. Els símptomes poden anar des de l’ansietat, més irritabilitat o símptomes depressius, però sense desencadenar una patologia greu. “No vam veure cap altre trastorn psiquiàtric agut”, de manera que van coincidir amb el primer diagnòstic que fa fer el metge forense de l’hospital de Manresa.

En aquest sentit, també han subratllat que aquest trastorn “no afecta les seves capacitats d’obrar i saber” en el moment dels fets jutjats. El van explorar en dues ocasions i van descartar fer-li proves complementàries com ara testos de personalitat al considerar que “no els aportaria res de nou” que fos rellevant.

En canvi, en l’avaluació dels metges forenses encarregada per la família de l’acusat s’ha fet èmfasi en els fets anteriors a l’intent de suïcidi i l’assassinat, posant l’accent en la mala relació que tenia amb la víctima i els “mals pensaments” havien generat. Basant-se en el que ell els va explicar, els testos que li van fer i les cartes que va deixar escrites dies abans, aquests dos forenses han arribat a la conclusió que patia un trastorn adaptatiu mixt i que, amb les “circumstàncies prèvies í crítiques, va passar a l’acte en el moment dels fets”, tenint “significativament alterades les seves capacitats”.

Els fets

Els fets que es jutgen aquesta setmana a l’Audiència de Barcelona van passar el 14 d’abril del 2021 a Manresa quan l’acusat presumptament va matar la seva exdona asfixiant-la amb paper de plàstic transparent. En l’escrit de fiscalia es defensa que l’home va planejar matar-la després de saber que havia iniciat una nova relació i es denuncia que li va causar una “llarga agonia”. Aquell matí l’home havia coincidit amb la seva exdona a l’escola de les dues filles i li va demanar que l’acompanyés a l’habitatge per recollir una documentació per fer la declaració de la renda. Va ser allà on presumptament la va matar. Després va marxar i va intentar suïcidar-se

El judici continuarà aquest divendres amb les conclusions.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Nota del Consell parroquial: Diumenge 25 de febrer II de Quaresma  —B—
362 views
362 views

Nota del Consell parroquial: Diumenge 25 de febrer II de Quaresma —B—

Consell de la Paròquia de Sant Fruitós de Bages - 23 de febrer de 2024
Horaris del cap de setmana ASFE
290 views
290 views

Horaris del cap de setmana ASFE

Redacció - 23 de febrer de 2024
Editorial 1677
335 views
335 views

Editorial 1677

Redacció - 23 de febrer de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com