0 Shares 91 Views

La sequera i la crisi climàtica centra el primer congrés de l’Associació de Dones del Món Rural a Sant Fruitós de Bages

16 de novembre de 2023
91 Views

Prop de 150 dones del sector primari s’han reunit aquest dijous a Sant Benet de Bages per celebrar el I Congrés de Dones del Món Rural, una associació nascuda l’any 2018 amb la voluntat de fer sentir la veu de la dona en un sector tradicionalment masculinitzat. La trobada té com a eix central la crisi de l’aigua, i la gestió hídrica de les explotacions, un problema que està afectant de ple el sector primari. “D’aquí esperem trobar solucions”, explica Rosa Domènech, presidenta de l’Associació de Dones del Món Rural. Pel que fa al paper de les dones en aquest sector, Domènech creu que ara cal fer un pas endavant i que el feminisme comenci a ocupar llocs de poder. “Estem empoderades i preparades per fer-ho”, ha afegit.

“Encara hi ha moltes explotacions que tenen l’home al capdavant i les dones al darrera, però ha arribat el moment de canviar-ho: fer un pas endavant, i ocupar llocs de càrrec”. La presidenta de l’Associació de Dones del Món Rural, Rosa Domènech, està convençuda que el sector primari ha de ser un reflex de la societat i, per tant, les dones també han de poder ocupar llocs de poder. De fet, considera que la seva visió i la seva forma de gestionar poden ajudar a tirar endavant el sector: “Tenim una mirada diferent i sempre intentem trobar solucions a tot”.

“Hem abonat el terreny i la nova generació ha de continuar”

Maria Àngels Prat, de Caldes de Malavella, està al capdavant d’una explotació de vaques de llet amb 500 caps de bestiar. El seu home i el seu sogre són els qui la van ajudar a introduir-se al sector, però amb el temps ha demostrat que és capaç d’estar al capdavant de l’explotació. Creu que les dones, fins ara, han fet una feina de formigueta i han abonat el terreny per a les noves generacions. “Ara és el seu moment”, ha subratllat.

David Mascort: “Han de fer un pas més per ajudar el sector primari”

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha participat en la inauguració del congrés. En la seva intervenció, ha animat les dones a “fer-se veure” en els llocs de decisió. “És el moment de fer un pas i ocupar llocs de decisió perquè ajudin a millorar el sector primari. Segur que no és fàcil, però ho han de fer”, ha subratllat.

Mascort ha recordat que el Departament ha destinat aquest any 900.000 euros per donar suport a 36 projectes encapçalats per dones del món rural.

La sequera centra la primera trobada

El I congrés, que s’ha celebrat al Monestir de Sant Benet de Bages, s’ha centrat en la sequera i la crisi climàtica, un problema que està afectant de ple el sector primari. “S’acusa el sector primari de gastar més aigua, però no és veritat, hi ha molts altres sectors que gasten més aigua que nosaltres”, subratlla la presidenta de l’Associació. De la trobada, s’espera que surtin propostes i solucions per encarar la crisi.

L’Associació de Dones del Món Rural agrupa 190 dones d’arreu de Catalunya que estan al capdavant d’explotacions agràries i ramaderes.

Per: Mar Martí / Nia Escolà

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com