0 Shares 89 Views

La jornada electoral arrenca amb “normalitat”, el 100% de meses constituïdes i els col·legis “a ple rendiment”

12 de maig de 2024
89 Views

El Govern afirma que no hi ha incidències destacades, tampoc a la UB

La jornada electoral d’aquest 12-M ha arrencat amb “normalitat”, el 100% de les meses constituïdes i els col·legis “a ple rendiment”. Així ho ha explicat el Govern en roda de premsa després que els col·legis electorals hagin obert a les nou del matí amb previsió de tancar a les vuit del vespre. Arreu de Catalunya hi ha 2.695 col·legis i 8.940 meses. Segons han afirmat la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, i la portaveu Patrícia Plaja, no hi ha hagut incidències destacades en relació al dispositiu electoral. Plaja ha destacat que tampoc no hi ha hagut incidències a la UB, on les meses que hi ha funcionen “amb plena normalitat” tot i l’acampada propalestina a l’edifici.

Vilagrà sí que ha alertat que el “caos” a Rodalies pot afectar el dret a vot dels ciutadans que preveien desplaçar-se per votar.

La vicepresidenta ha afirmat que 5,4 milions de persones són els residents a Catalunya cridats a votar i ha assenyalat que el vot estranger ja ha estat exercit -un 8,3% de les persones censades a l’estranger l’han exercit- mentre que el vot per correu se situa en nivells prepandèmia.

Vilagrà també ha apuntat que des de les 8 del matí s’ha anat coneixent la constitució de les meses, sense cap incidència significativa. Plaja ha detallat un parell d’incidències, que han tingut lloc al Vallès. En concret, s’ha referit a dos casos: un col·legi de Sant Quirze del Vallès que estava obert i funcionant, però que no constava a l’app i un altre cas a Sabadell, a l’espai polivalent del parc del Nord, on hi ha hagut un decalatge en la constitució d’una mesa perquè el president tenia una indisposició i s’ha hagut de buscar el substitut. “Res més remarcable”, ha conclòs.

Novetats d’aquest 12-M

Com a novetat, tots els centres de votació disposen per primer cop d’una tauleta per agilitzar la tramesa de dades. El Govern ha repartit tauletes als 4.108 representants de l’administració dels diferents col·legis per a la transmissió de dades de votació durant la jornada electoral. D’altra banda, està en marxa el dispositiu de seguretat amb motiu de la jornada electoral, integrat per 4.300 agents dels Mossos i 3.000 de les policies locals.

Fins ara no tots els centres de votació disposaven de tauletes, aquest 12-M, però, això canvia, ja que per primera vegada tots els centres de votació en tenen i podran introduir les dades per ser consultades en temps real. Amb les tauletes, els representants introduiran les dades i podran fer una fotografia de totes les actes oficials de tots els col·legis i meses.

En cas que falli la connexió o hi hagi problemes amb alguna tauleta hi ha plans de contingència i es poden fer servir els sistemes telefònics, com era habitual en les jornades electorals.

Una altra novetat aquest 12-M és que per primera vegada en unes eleccions a l’estat espanyol, es donarà la informació en directe per cada col·legi electoral. En altres ocasions la ciutadania podia accedir a dades per municipis i comarques, però ara també es podrà tenir accés a les dades per col·legi electoral. Tota la informació es pot consultar a través del web o via l’aplicació mòbil ‘Eleccions Catalunya 2024.

Gairebé 2.700 seus electorals

En total s’han habilitat 2.695 locals electorals repartits per tot Catalunya i hi ha 8.940 meses amb 80.460 membres de meses designats. A banda, hi ha 4.108 representants de l’administració que són els responsables d’assegurar la transmissió de dades de votació i participació amb les tauletes.

Un total de 5.754.931 catalans estan cridats a votar a les eleccions al Parlament d’aquest diumenge. A més, hi ha 243.004 joves que podran votar aquest diumenge per primera vegada, després d’haver arribat a la majoria d’edat des dels darrers comicis.

Del total d’electors, 294.594 són residents a l’estranger i inscrits al Cens Electoral dels Residents Absents (CERA), els vots dels quals es recomptaran el divendres 17 de maig. Respecte al vot per correu s’han emès 106.031 sol·licituds, fet que representa l’1,94% del cens.

Més de 7.000 policies

Durant la jornada d’avui es mobilitzaran 4.300 agents dels Mossos d’Esquadra i 3.000 policies locals, així com vigilants municipals, que cobriran tots els col·legis electorals. Un 56% estaran coberts pels Mossos i el 44% restant per policies locals. Es preveu la cobertura dinàmica dels centres de votació. Tot plegat amb l’objectiu que la jornada electoral d’aquest diumenge es desenvolupi amb normalitat.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Editorial 1690
1461 views
1461 views

Editorial 1690

Redacció - 24 de maig de 2024
Secció FC Fruitosenc: Liders… i la salvació al sac!
1264 views
1264 views

Secció FC Fruitosenc: Liders… i la salvació al sac!

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 22 de maig de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com