0 Shares 337 Views

La font pública del carrer Padró ha desaparegut

10 de setembre de 2023
337 Views
Imatge de la Font del Carrer Padró que ha desaparegut

Estem en un període de secada i la falta d’aigua afecta tot el país. Malauradament, els santfruitosencs, durant segles hem patit les èpoques de secada, ja que encara que teníem la síquia dels manresans travessant part del nostre municipi, no es podia tocar ni una gota del seu cabal. A primers del segle XX, les autoritats de l’època van fer un gran esforç per portar l’aigua del riu Llobregat, subministrament que es pagava “per ploma”.( La ploma d’aigua és una unitat de cabal hidràulic i és variable en cada municipi). Molts veïns no podien fer front a aquesta despesa i per això es van instal·lar fonts públiques. L’any 1925 es va intentar posar en marxa un projecte faraònic, portant l’aigua des de la Font Calda –riu Calders-. El problema no es va solucionar fins que en plena Segona República (1933), ajuntament i junta d’aigües de Manresa, van acordar rebre aigua del canal de la síquia.

Una de les fonts públiques santfruitosenques és la del carrer del Padró, davant de cal Marquet, catalogada com element del patrimoni cultural local segons el treball efectuat per la Diputació de Barcelona.

Segons detalla l’Inventari realitzat per Arqueociència Serveis Culturals S.L.:

“La història d’aquest element urbà, a l’igual que la resta de fonts d’aquest període a Sant Fruitós, es troba lligada amb el fet històric de la portada d’aigua al poble de Sant Fruitós des de la sèquia de Manresa. El municipi de Sant Fruitós s’ha caracteritzat al llarg del temps com un municipi dèbilment drenat, que aprofitava les aigües de dos rierols (riu d’Or i Torrent Bo). La necessitat de comptar amb un sistema propi d’avituallament d’aigua s’incrementà al tombant del segle XX. El 14 de desembre de 1912 l’Ajuntament del municipi va aprovar el subministrament de l’aigua mitjançant la contractació per ploma. El 1913 es va construir un dipòsit a les Brucardes i l’aigua del riu Llobregat es pujava des de la Tolega, per mitjà d’un motor de carbó. El 13 d’abril de 1914 es va inaugurar oficialment, amb una gran festa, la nova portada d’aigües i es va beneir la nova font pública instal·lada a la carretera de Vic, donació dels fills del poble residents a Barcelona. Cal pensar que la construcció d’aquesta font i la del portal de la sagrera foren realitzades l’any 1915 després de la inauguració de la de la crta. de Vic”.

Espai on hi havia la font Foto: J. Grandia

Ara, any 2023, amb la nova urbanització del segon tram del carrer del Padró, la font pública que hi havia davant de cal Marquet, ha desaparegut. Ens agradaria saber quan la tornaran a instal·lar.  Recordem que forma part del paisatge del nostre poble i és un bé patrimonial cultural.

 

 

Fotos J. Grandia

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com