0 Shares 206 Views

La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments compleix 40 anys

29 de juny de 2020
206 Views

Es va crear el 1980 per desenvolupar les competències en matèria de Bombers que li van transferir les Diputacions provincials.

La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) va complir aquest dissabte passat, 40 anys. Va ser creada mitjançant el Decret 93/1980 de 27 de juny. Amb la creació de la DGPEIS es feia un pas endavant més en la gestió d’unes competències que fins a aquell moment havien estat desenvolupant les quatre Diputacions provincials i que el 15 de maig anterior, mitjançant un Decret de Presidència, van acabar traspassant a la Generalitat de Catalunya. Desenvolupar un sistema eficaç i modern de resposta immediata a les emergències va ser la primera tasca de la DGPEIS. Era la principal conclusió de l’anomenat «Llibre Vermell»; un estudi iniciat el 1979 per encàrrec del Govern, fer per 39 experts en diverses matèries, per analitzar la situació existent i proposar línies d’actuació.

La primera gestió del servei, però, es va fer de forma compartida amb les Diputacions: aquestes continuaren sent les titulars del personal que feia de bomber fins aleshores, mentre que la Generalitat marcava les línies mestres d’actuació per millorar el servei, indicant les inversions que calia fer i les vacants que calia cobrir. La seu central de la DGPEIS s’havia d’instal·lar en les dependències que encara avui ocupa, al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, a Bellaterra (Cerdanyola del Vallès).

L’edifici s’havia començat a construir anys enrere per aixoplugar els serveis centrals del Servicio Provincial de Extinción de Incendios de la Diputació de Barcelona, però l’obra va quedar aturada per un problema de liquiditat de la constructora. Un cop creada la DGPEIS, el Govern va ordenar l’acabament de l’obra. Un projecte emmarcat en un pla global de construcció de nous parcs de bombers i de rehabilitació dels que ja existien, donant resposta, així, a una de les prioritats establertes en el «Llibre Vermell».

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha volgut fer extensiva la felicitació per l’efemèride a tot el personal que ha estat treballant a la DGPEIS al llarg d’aquestes quatre dècades. Un temps que segons Buch han estat “de compromís, professionalitat i sacrifici”, demostrat dia a dia, “des de les petites emergències fins a les grans emergències que ha patit Catalunya”. El conseller també ha aprofitat l’ocasió per remarcar l’aposta de futur del Govern amb el creixement del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya; “tenim reptes; de tornar a dotar el Cos de tot el personal que necessita; de tornar a donar les eines necessàries; les millors eines per poder afrontar totes les emergències i els reptes que se’ns puguin plantejar”.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com