0 Shares 509 Views

La consellera Violant Cervera ha inaugurat la llar i escola “Els Companys” a Sant Fruitós

22 d'octubre de 2021
509 Views
Per: Joana Tubau – Ampans

El nou equipament d’AMPANS és un recurs especialitzat que dona cobertura a adolescents i joves entre 12 i 18 anys amb trastorns severs de l’espectre autista i conducta.
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha inaugurat aquesta tarda la residència i escola que acull, des de fa unes setmanes, adolescents i joves de 12 a 18 anys, amb discapacitat intel·lectual i autisme server. Ubicat en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, el nou equipament disposa de 20 places residencials i 48 places escolars que acolliran alumnes amb necessitats d’alta complexitat. A més de la consellera, a la inauguració hi han participat l’alcaldessa de Sant Fruitós de Bages, Àdria Mazcuñán, la delegada del govern a la Catalunya central, Rosa Vestit, el secretari d’infància, adolescència i joventut, Alexis Serra, la directora general de DGAIA, Ester Cabanes, i Lluisa Nicolau, directora dels Serveis territorials del departament de Drets Socials a Barcelona, que han fet junts una visita a les instal·lacions. A l’acte hi han assistit prop d’un centenar de persones.
El nou equipament d’AMPANS respon a una necessitat urgent davant la demanda creixent per atendre infants i joves amb discapacitat intel·lectual i Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) amb necessitats de suport generalitzat. La manca de recursos específics per tractar el creixement de diagnòstics TEA amb problemes de conducta associats en infants i adolescents ha portat l’entitat a crear la nova residència i escola Els Companys, ubicada a Sant Fruitós de Bages. Aquest nou recurs d’AMPANS és pioner a Catalunya i ha estat pensat i dissenyat per poder atendre millor i de forma específica un perfil d’infants i joves amb autisme server i conducta associats a la discapacitat.
El nou equipament d’AMPANS combina casa i escola i això facilita la vida diària dels nois i noies que hi viuran. Un fet tan normal com el desplaçament diari a l’escola, pot suposar per aquests infants un gran trasbals, com posava d’exemple el president d’AMPANS Sebastià Catllà, durant el discurs inaugural: “un fet tan normal com llevar-se de bon matí, esmorzar i anar a l’escola, pot ser un moment crític per aquests adolescents i joves. Esdevenir un suport que comprengui i conegui la situació que origina la conducta, i la situació de discapacitat o trastorn de l’espectre autista, i els acompanyi, amb afecte, comprensió i respecte, és fonamental per la millora de la seva qualitat de vida, i alhora sent també un suport i un braç més per a les famílies”.
El centre educatiu forma part de l’escola Jeroni de Moragas d’AMPANS i disposa d’una trentena de professionals entre mestres i educadors a les noves aules que incorpora la residència Els Companys. De moment acull 23 alumnes, 17 dels quals resideixen al mateix centre. La part de la llar s’estructura amb 6 pisos per a 4 persones cada un, i una unitat individual. També hi ha zones comunes destinades a menjador, sala polivalent i un pati exterior, a més de cuina i bugaderia.
El projecte de construcció del centre Els Companys és l’únic que AMPANS no va aturar durant la pandèmia per l’emergència que suposava donar una sortida a aquest perfil d’infants i de vital importància per a les seves famílies, sent un recurs altament especialitzat.
Previ a l’ obertura del centre, AMPANS ha treballat de forma important la comunicació i l’arrelament a Sant Fruitós de Bages, el municipi que acull el nou equipament, amb la voluntat de sensibilitzar la societat en relació a la discapacitat intel·lectual amb autisme i conducta associats.
Va demanar a les escoles del municipi que l’ajudessin a triar un nom amb la participació dels alumnes, i del resultat en va sorgir “Els companys”. També va crear un conte per explicar les circumstàncies que originen la discapacitat, posant de manifest que entorns més facilitadors que suprimeixen barreres físiques, de comunicació, de sensibilització i empatia, disminueixen les situacions de discapacitat i es fa la vida més fàcil a les persones.
La voluntat d’AMPANS és la fer arribar el conte a totes les escoles que hi puguin estar interessades, i a fer-ne una versió digital i amb conta-contes, per compartir els valors que han d’ajudar a fer una societat més amable i inclusiva amb totes les persones.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Editorial 1645
86 views
86 views

Editorial 1645

Brogit Difonem Cultura - 2 de juny de 2023
La vida bé val un somriure (9)
146 views
146 views

La vida bé val un somriure (9)

Miquel P. Cortina - 1 de juny de 2023
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com