0 Shares 341 Views

Jornada sobre insuficiència cardíaca a Althaia.

7 de novembre de 2021
341 Views

Per: Althaia – Servei de comunicació –

El diagnòstic precoç i l’abordatge multidisciplinari, eixos centrals de la jornada sobre insuficiència cardíaca que ha acollit Althaia.

  • Uns 120 professionals de la comarca del Bages van seguir la jornada ‘Actualització en Insuficiència Cardíaca’, organitzada per la Societat Catalana de Cardiologia i dirigida pel Servei de Cardiologia d’Althaia.
  • Va ser un fòrum de reflexió i debat que es va celebrar divendres passat a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa en format presencial i virtual.

El diagnòstic precoç i l’abordatge multidisciplinari i en xarxa són elements claus per minimitzar els efectes de la insuficiència cardíaca, una malaltia cada vegada més prevalent en la nostra societat i el motiu d’ingrés mèdic més freqüent. Aquests han estat els eixos centrals que s’han tractat en la jornada Actualització en Insuficiència Cardíaca, organitzada per la Societat Catalana de Cardiologia i dirigida pel Servei de Cardiologia de la Fundació Althaia. La sessió, que es va celebrar divendres passat a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa i que seguit en format presencial i virtual, va aplegar uns 120 professionals de la comarca del Bages de diferents especialitats i nivells assistencials.

La inauguració de la jornada va anar a càrrec de Manel Jovells, director general d’Althaia; Elisabet Descals, directora del Servei d’Atenció Primària del Bages-Berguedà-Moianès de l’ICS; Artur Evangelista, president de la Societat Catalana de Cardiologia, i Gabriel Vázquez-Oliva, cap del Servei de Cardiologia d’Althaia.

A continuació es van iniciar tres taules de reflexió i debat que van comptar amb la participació de professionals d’Atenció primària, Cardiologia, Urgències, Medicina interna i Nefrologia. Els temes que es van tractar van ser l’abordatge multidisciplinari i la continuïtat assistencial, el tractament farmacològic i les novetats vinculades a aquesta malaltia.

La insuficiència cardíaca

La insuficiència cardíaca, que pot afectar aproximadament un 10% de la població d’edat avançada, apareix quan el cor és incapaç d’expulsar la sang que li arriba en cada cicle cardíac en la mesura en què ho hauria de fer. És a dir, té dificultats per fer la seva funció: proporcionar sang a tots els òrgans i parts del cos en suficient quantitat perquè funcionin correctament. Com a conseqüència, les persones que la pateixen se senten dèbils, cansades o tenen dificultats per respirar.

La insuficiència cardíaca sol aparèixer en l’evolució de diverses malalties cardíaques. Afecta persones de totes les edats, des de criatures i joves fins a persones grans. Tot i això, la incidència en persones d’edat avançada és més gran, a causa del desgast més important del cor i el nombre més gran de malalties que acostumen a patir.

Tot i que la majoria de vegades la insuficiència cardíaca esdevé crònica, seguir el tractament farmacològic prescrit en pot millorar els símptomes i la qualitat de vida, així com també alentir la progressió de la malaltia i així millorar-ne el pronòstic.

Les recomanacions per prevenir la insuficiència cardíaca són comunes a les mesures preventives de totes les malalties del cor, una de les causes més comunes de mort i de discapacitat. Algunes mesures de prevenció per disminuir el risc de patir una malaltia del cor són controlar els factors de risc coneguts, com són la hipertensió arterial, la hipercolesterolèmia i la diabetis; deixar de fumar; seguir una alimentació saludable, i practicar alguna activitat física de manera regular.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com