0 Shares 215 Views

Jaume Costa, autor i director de la Febrada 2024 de Navarcles amb el títol “Jo de Navarcles i tu de Sant Fruitós”.

8 de febrer de 2024
215 Views

Cada any, per la Festa Major d’Hivern de Navarcles, es representa una obra teatral, sota el lema “la Febrada”, que té lloc al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas. Enguany s’arriba a la 35a edició, i l’obra porta per títol “Jo de Navarcles i tu de Sant Fruitós”.

Hem parlat amb el seu autor i també director, Jaume Costa, per conèixer la seva trajectòria dins el món d’espectacle i per saber què veurà l’espectador que assisteixi a la Febrada 2024.

– Vostè no va néixer a Navarcles?
– No. Soc d’Artés, però ja porto molts anys residint a Navarcles.

– Com va iniciar-se en el món de la faràndula?
– El meu pare feia teatre a Artés, i de ben petit anava a veure els assajos i les obres, i em va picar el cuquet. Ja de més gran vàrem muntar un grup de teatre al poble.

– I a Navarcles va fer Els Pastorets?
– Quan vaig venir a residir a Navarcles, durant molts anys, poca gent navarclina em coneixia, perquè jo treballava de fuster, a Artés, Montserrat o Manresa. Quan complí 50 anys vaig decidir fer el pas a professional com a actor. El primer que vaig fer fou el Teatre dels Botiguers, les obres les escrivia i dirigia jo mateix. Fou durant onze temporades, i és clar aleshores tothom del poble em van conèixer.

– És complicat dirigir persones que la seva feina habitual és darrere un taulell i només una vegada a l’any fan d’actors?
– No. És una feina divertida. El més important d’aquesta gent és que tinguin il·lusió. Quan venen amb ganes de fer-ho, tot perfecte. Al contrari, si els has d’empènyer, llavors sí que és més complicat.

– Actor professional, com és treballar en les sèries televisives?
– És molt diferent que actuar a l’escenari d’un teatre. Treballar per la televisió m’atabala, encara que hi he fet coses, però si puc triar, agafo el teatre.

– Obres còmiques o dramàtiques?
– També he fet de tot, però els monòlegs teatrals que he interpretat són quasi tots dramàtics com “Còmplices” d’Isabel Clara Simó o “Mestre Oleguer” d’Àngel Guimerà.
Un monòleg còmic que he representat és “Com us deia… el rei està fotut”, sobre textos de Serafí Pitarra. També he fet sarsuela a Barcelona, interpretant papers còmics. M’agrada fer riure.

– Què li queda per fer teatralment?
– Aviat faré 68 anys, i per això es pot dir que ja estic de tornada. M’hauria agradat poder treballar amb una companyia “gran” i fer una temporada llarga a Barcelona. Però no em puc queixar, perquè en tot el que he fet he gaudit molt.

– Quines altres aficions té?
– M’agraden els esports. Amb la meva dona fem caminades. Però anar al teatre és el que més em sedueix.

– No es cansa de tant teatre?
– Mai, perquè sempre pots veure coses noves i n’aprens.

– És molt exigent?
– La gent de teatre som molt crítics. Es diu que és una professió que no tens amics, perquè si dius la veritat tens problemes i si no la dius, també. En aquest món hi ha molta hipocresia.

– Parlem de la Febrada…
– Aquesta és la quarta Febrada de la que soc el màxim responsable. La Febrada ha tingut diferents etapes.Abans hi havia una comissió, que seleccionava una obra, entre les que els autors locals presentaven, algun any fins a sis textos. Ara ja fa un temps que es fa per encàrrec a algun autor. Per sort, aquí a Navarcles, tenim gent que escriu i ho pot fer molt bé.

– No creu que la Febrada té una mica d’obsessió amb els seus veïns santfruitosencs?
– No. No.

– Doncs per què no feu “Jo de Navarcles i tu d’Artés”?
– És que la rivalitat és Navarcles i Sant Fruitós. Si fos a Artés, seria amb Avinyó. La fricció històrica sempre és entre municipis més propers.

– Es divertirà el públic amb la Febrada 2024?
– Així ho espero. Són dues històries paral·leles amb la participació de 43 actors i 9 ballarines.

– Dirigir a tanta gent, deu ser complex?
– És difícil, degut a que es fa la preparació en un temps molt curt, i a més a més, aquí a Navarcles tenim el problema afegit que no podem disposar sempre del teatre, els dies que voldríem assajar.

Alguna cosa més?
– Faria una crida a la gent de Sant Fruitós, que vinguin a veure l’obra, que s’ho passaran molt bé i riuran amb els problemes veïnals.

“Jo de Navarcles, tu de Sant Fruitós” es representarà al Teatre Auditori el dia 14 de febrer a les 7 de la tarda, i els dies 18 i 25 de febrer a les 6 de la tarda. Entrades a la venda al web navarcles.fila12.cat.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Nota del Consell parroquial: Diumenge 25 de febrer II de Quaresma  —B—
347 views
347 views

Nota del Consell parroquial: Diumenge 25 de febrer II de Quaresma —B—

Consell de la Paròquia de Sant Fruitós de Bages - 23 de febrer de 2024
Horaris del cap de setmana ASFE
269 views
269 views

Horaris del cap de setmana ASFE

Redacció - 23 de febrer de 2024
Editorial 1677
329 views
329 views

Editorial 1677

Redacció - 23 de febrer de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com