“Intel·ligència artificial”

La intel·ligència artificial: La tecnologia que està transformant el futur

Narcís Lupón
Lectura de 3 min

Últimament es parla molt de la intel·ligència artificial. Certament, els menys científics, soc més de lletres, en sabem ben poc dels seus usos, però per poc que llegeixis i t’informis t’adones que és i serà la tecnologia del futur.
Sense anar més lluny, una de les seves utilitats pràctiques és fer escrits o documents de tota mena i de qualsevol tema, de fet, és un dels petits maldecaps d’algunes universitats i escoles que veuen com alguns alumnes utilitzen aquestes tecnologies per fer els seus treballs.
He fet una prova i he entrat en un servei públic i de franc d’intel·ligència artificial generador d’escrits, he posat unes paraules claus: Sant Fruitós de Bages, Cultura, Història, Política i Economia i ho he reduït a només 500 caràcters… en un segon, aquest és el resultat:

- Anunci patrocinat -

“ Sant Fruitós de Bages, ubicat a la comarca del Bages, Catalunya.
Té una història rica que es remunta a Sant Benet de Bages i a l’època medieval, destacant per la seva arquitectura i patrimoni cultural.
Políticament, el municipi ha mantingut una tradició de participació ciutadana i governança local, amb un enfocament en la transparència.
Quant a la seva economia, ha passat de ser predominantment agrícola a diversificar-se en la indústria i els serveis, convertir-se en un lloc atractiu pel desenvolupament empresarial i la qualitat de vida.“

Conclusió.

Tot i que l’escrit és molt bàsic, si hagués utilitzat una plataforma més avançada, molts més caràcters per l’exposició i més paraules claus, així com paràmetres concrets del que vull per temaris, hagués tingut en un segon, un text, perfectament documentat que tardaria setmanes a realitzar-lo.
Aquest és un exemple concret i específic del que es pot fer, però és evident que cal tenir en compte que aquesta nova tecnologia, s’utilitza en camps molt diversos i avançats com l’economia, medicina, enginyeria i salut, entre molts d’altres.
La setmana passada mateixa va atorgar-se el Nobel de Física 2024 a John Hopfield i Geoffrey Hinton per posar les bases de la intel·ligència artificial i ser ‘padrins’ de l’aprenentatge de les màquines. Ho heu llegit bé, les màquines poden aprendre a través de patrons que es van reproduint i actuen segons el seu criteri.
Finalment, aquest passat diumenge a RAC1 i en una entrevista amb un dels pensadors, escriptors i historiadors més importants i influents del món, en Yuval Noah Harari, va dir entre d’altres que després de la roda i l’escriptura, la intel·ligència artificial era sens dubte uns dels avanços més importants de la humanitat dels últims temps.

Comparteix aquest article
Deixar un comentari

Segueix-nos

En paper i/o en digital
Escull el format que més t'agradi